След-и

Паметник на загиналите български опълченци

Символ на българския дух, на мъжеството и героизма

Паметник на загиналите български опълченци


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 август 2008 г. в София официално бе открит Паметник на загиналите български опълченци в Руско-турската Освободителна война

Мемориалът се намира в градинката зад Централния военен клуб (на кръстовището на улиците "Оборище" и "Г. С. Раковски", срещу Дома на Москва в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЪРЖЕСТВОТО

Слово за подвига и героизма на опълченците, участвали в епичните боеве за освобождението на България в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година, произнесе г-н Любомир Ковачев, председател на Инициативния комитет за изграждане на паметника. Г-н Любомир Коларов, председател на фондация "Героите на България", прочете Обръщението-завет към бъдните поколения, а артистът Иван Налбантов - стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка".
 
В нишите на Паметника на българските опълченци бяха положени 12 капсули с имената на 12 хиляди загинали герои за свободата на България.
 
Признателните граждани на София и страната, както и гостите от Русия и Бесарабия, положиха венци и цветя на монумента.


◊ ПАМЕТНИКЪТ

Този исторически символ е направен по известната картина на Ярослав Вешин "Самарското знаме". Бронзовата фигура на опълченеца-знаменосец Никола Корчев се извисява върху постамент от сив и черен гранит. На постамента с форма на кръста за храброст са поставени четири барелефа. Трите са копия на известните картини: "Битката за Орлово гнездо", "Освещаването на Самарското знаме" и "Качването на Балкана". Четвъртият представлява картата на Балканския полуостров, показваща пътя на битките и сраженията на опълченските дружини.
 
Проектът е дело на художника-реставратор Емил Чушев и архитект Владимир Станимиров. Автор на композициите е скулпторът Николай Савов.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
25.08.2008 г. 18:30
Етикети:
Посетено:
2811
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6371-pametnik-na-zaginalite-balgarski-opalchentsi