След-и

Русенката Лилия Поборникова спечели симпатиите на журито в Аржентина

Българката е единствената участничка с три награди

Русенката Лилия Поборникова спечели симпатиите на журито в Аржентина


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година аржентинският град Ресистенсия събра 11 участници на юбилейното двадесето издание на биеналето по скулптура.

Българката Лилия Поборникова отново достойно се представи на артфорума и е единствената авторка, която спечели три награди. Тя се класира на второ място след германеца Стефан Естер.


◊ ПОВЕЧЕ

С три награди се завърна русенката Лилия Поборникова от юбилейното XX биенале по скулптура в град Ресистенсия, провинция Чако, Аржентина. Талантливата авторка е единствената българска представителка и участничка в международния форум.

Темата, която е вдъхновявала скулпторите, е била „Десетте божи заповеди”. Във форума са взели участие автори и от Бразилия, Канада, Германия, Япония, Сърбия, Иран, Полша, Перу, Русия, Аржентина. Всички участници са извайвали своите проекти върху местното дърво - кебрачо, което в превод означава „чупи брадва”. Дървесината е известна не само с твърдостта си, но и като дървото, което потъва във вода.
 
Лили Поборникова разказа, че организаторите са подсигурили пряк достъп до всеки автор и така в разстояние на една седмица публиката и гостите на града са имали възможност да контактуват с всеки един от тях. Така те са оценявали и самите участници и са изпълнявали ролята на жури.

Самият град Ресистенсия е известен като град на скулптурата и всеки един монумент намира място в парковото му пространство.

Лили Поборникова е спечелила симпатиите на една от най-критичната публика – децата. Те са й присъдили второ място сред участниците. Останалите две награди са от спонсора на юбилейното издание и на община Ресистенция.

Управителят на провинция Чако е връчил на всички наградени участници и символичния ключ на града и ги е удостоил с почетното звание Граждани на Ресистенсия.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
13.08.2008 г. 21:45
Посетено:
1211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6348-rusenkata-liliya-pobornikova-specheli-simpatiite-na-zhurito-v-arzhentina