След-и

Кърджали има свой Литературен салон

Поетичен празник

Кърджали има свой Литературен салон
Снимка: Петко Борисов


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 юли 2008 отвори врати литературен салон “Петя Караколева. Негов дом стана НЧ “Обединение”. От 2004 година Кърджали има Национална награда за детска литература “Петя Караколева”, от 2006-а – улица “Петя Караколева”, а новооткритият литературен салон ще даде възможност да се представи творчеството на Петя за възрастни, която пише в една своя автобиография: “Аз най-напред съм белетрист и след това детски писател.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Ден първи
“Петя винаги присъства на нашите изяви и е време да заявим, че ние работим за Петя, а тя работи за нас. Правим го, като приемаме с радост високата чест литературният салон на Кърджали да носи нейното име.” С тези думи секретарят на читалище “Обединение” Камелия Чолакова откри новия духовен център на града и припомни, че тук два пъти бе връчена литературната награда “Петя Караколева” и че тук се проведе първият детски фестивал по нейното творчество.

“Добре дошла, Петя, и светъл път - пожела от името на Съюза на българските писатели поетесата Мая Дългъчева. - Нашата идея е по-широка -  кърджалийският литературен салон на пътува, да гостува, да “разговаря” и обединява творци и почитатели на словото в цялата страна. Негов отличителен белег ще бъде една специфична форма на литературно четене – “В диалог с Петя”. Своето слово Мая Дългъчева продължи с цитати от романи на Петя за деца и възрастни, тъй като “за Петя не може да се пише и говори. Петя сама представя себе си.”

Поздравителен адрес по повод откриването на салона изпрати синът на Петя - Росен Караколев, който припомни, че “приживе тя малко се срещаше със своите колеги - писатели и поети. Животът й преминаваше най-вече в болничната стая, а когато бе достатъчно добре да държи молива – пишеше, пишеше и пишеше, надпреварвайки се с изтичащото време”, и пожела Петя да вдъхновява и събира в литературния салон все повече поети и писатели, за да не се разпиляват искриците на творческото можене.”

Поздравителен адрес изпрати и Лилия Сокуренко, з.х. на Русия, която преди една година донесе в България нарисувания преди 25 години портрет на Петя.

"Искренне, от всего сердца желаю счастливой жизни вашему салону, где будет сохраняться память этой  талантливейшей женщины."

"Отправляю вам восхищение от прекрасных Петиных стихов, музыки Димитра Ганева и рисунков Петра Станимирова - пише тя по повод премиерата на слайдшоуто "Сабята на щурчето" в Москва. - Мы гордимся, что Щурчето сначала прибыл к нам в Москву, а потом уже начал путешествие по белому свету, разнося славу Болгарии. Потому что рождённая в Болгарии, Петя Караколева принадлежит всему миру.

С "Добре дошли, гости" и родопска пита, месена от нея, спази традицията поетесата Роса Соколова.

Първи в диалог с Петя влязоха Роса Соколова и Елица Мавродинова. Стиховете на Петя четеше Атанас Атанасов – актьор в кърджалийския драматичен театър “Димитър Димов”.

Първата вечер от първото издание на литературен салон “Петя Караколева” завърши с прожекция на слайдшоуто “Сабята на щурчето”, в което е вградена Песен за приказката – емблематична за цялото творчество на Петя. Така в залата присъстваха композиторът Димитър Ганев, авторът на илюстрациите Петър Станимиров, з.х. на Русия Лилия Сокуренко и авторът на статуетката “Петя” Емил Пенчев. Компютърното изпълнение е на Галина Фероли, която доказа, че не само владее техниката, но я ползва с любов.

Залата се изпразваше бавно, присъстващите не искаха да си тръгнат и да се разделят с атмосферата, която явно много им е липсвала, щом като хората намериха време за поезия в най-отпускарския период на годината, а жаждата им за духовно общение е била толкова силна, че пренебрегнаха жегата. Една от присъстващите сподели: “Великолепни думи за Петя каза тази жена от Съюза на писателите, но аз искам Петя сама да се представя, да чета нейните книги, да чуя какво тя ми казва…” Книгите на Петя все така липсват от книжарниците на България, в чиито училища преди години се изучаваше романът-приказка “Най-златното злато”.


Ден втори
Първа премиера за литературния салон “Петя”, първа стихосбирка за Елица Мавродинова – носител на Голямата награда “Петя Дубарова”. Залата притихнала изслуша представянето на поетесата Камелия Кондова – също носител на Голямата награда “Петя Дубарова”. Тази година прибави още награди към колекцията на двете поетеси: Елица стана лауреат на националната награда “Дамян Дамянов” за дебютната си стихосбирка “Спектъра на бялото”, а Камелия получи наградата на Съюза на българските писатели за поетичната си книга “Малки смърти”.

Интересното решение на “сценографията” бе на младата поетеса, която чете свои стихове редом с актрисата Даниела Попова. Емоционалният градус се повиши и надмина температурните градуси на южния град. Залата откровено плачеше от силата на поетичното въздействие, а след последните стихове дълго мълча и не помръдваше. “Паднал ви се е поет”, предупреди Камелия Кондова и сега всички “носеха” последиците от това, да се срещнат на живо със стиховете на Елица.


Ден трети
Залата отново бе пълна, а словото – предоставено на събралите се творци. Петя “отстъпи” своя ред на рано отишлата си от нас поетеса Нели Черкезова и постави начало на още една традиция на литературния салон: да няма живи и мъртви поети. Много силен ефект имаше това, че стиховете на Нели бяха четени от Елица Мавродинова, и двете – на 22 години. Родителите на Нели изпратиха огромна кошница цветя с картичка: “Поклон на творците”. Залата единодушно я препрати на майката на Петя.

В литературното наддумване със стихове, литературни оценки и детски приказки взеха участие “софиянците” Камелия Кондова, Мая Дългъчева и Радислав Милков, а “кърджалийци” не им останаха длъжни. Стиховете си извади на бял свят дори художникът Емил Пенчев, а другите се вълнуваха не по-малко от него. Роса Соколова прочете едно от стихотворенията на рано отишлата си Гергана Илиева. След това чете свои стихове, сред които намери място и любимото стихотворение на Никола Кесаровски, който незримо я “слушаше”. Тази вечер в залата още по-силно се усещаше присъствието на Петя, а до портрета й едни след друг заставаха Иванко Маринов, Петър Хаджинаков, Елица Мавродинова, Мариана Дженджева, Маргарита Бучукова…

Финал на вечерта отново бе “Сабя-шоу”, “по желание на присъстващите”, след което салонът излезе в лятна ваканция. За организаторите на салона ваканция не се полага: през септември ще бъде неговото второ издание.

“Канете ни, ние ще дойдем” – каза на сбогуване Мая Дългъчева, а Камелия Кондова откровено си призна: “Ами ние вече сме местни творци…”

На добър път, нов литературен салон на България!

Автор:
Снежана Горанова, Тамара Караколева
Публикация:
19.07.2008 г. 17:34
Посетено:
2497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6265-kardzhali-ima-svoy-literaturen-salon