След-и

Среща на участници от олимпиада по руски език след 30 години

С обещание да се срещнат отново, но в Москва

Среща на участници от олимпиада по руски език след 30 години
На сн. Част от групата се събра в Будапеща


◊ СЪБИТИЕТО

Преди тридесет години, през месец юни, в Москва се провежда Международната олимпиада по руски език и литература. Това е далечната 1978 година.

Участвали са 243 ученици от 34 страни на Европа, Азия, Африка и Северна Америка. От България също е имало представители, техният брой е бил 17, а от град Русе са били трима души. Една от участничките в олимпиадата по руски език и литература е била и русенката Даниела Бонева, която в момента работи като коректор във вестник „Форум”.

Тази година, пак на същата дата, на която традиционно се провежда международната олимпиада в Москва - на 22 юни, близо седемдесет участници си дават среща в унгарската столица Будапеща.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Днес Даниела Бонева разказва не само със сантимент за своите приятели от тази международна проява, но и разкрива едно от решенията на бившите участници, което се сбъдна и стана реалност. В началото на 2008 година се заражда дръзката идея да се срещнат някогашните момчета и момичета, които точно преди тридесет години са се запознали в Москва. За целта е създаден организационен комитет, който възлага на всеки определена задача. Връзката между тях става в интернет пространството. Започват да се пишат електронни писма, разговори по скайпа, и така постепенно се откриват някогашните младежи, вече зрели хора със семейства. Другият вариант да се издирят приятелите от олимпиадата бил да се пишат писма на старите адреси, с които разполагали. Макар и да не попадали на точните адреси, писмата се предавали между съседите и така стигали до адресантите, станало ясно по време на провелата се среща. Така част от участниците били открити и успели да се издирят 107 души от 18 страни, става ясно от разказа на Даниела Бонева. Все още обаче си остава проблем да се намерят адресите на представителите от Африка и Азия. Всъщност трудностите идват и от липсата на информация, която упорито са търсили инициаторите. Оказва се, че дори липсват документи от провелата се преди тридесет години олимпиада. Но затова пък старите черно-бели снимки, направени през юни 1978-а и досега са ценни документи за всички.

Близо седемдесет участници си дават среща в унгарската столица Будапеща. Пак на същата дата, 22 юни, на която традиционно се провежда международната олимпиада в Москва, те се събират. Тяхната спонтанна среща съвпада и с Годината на Русия в България, която се отбелязва с множество културни инициативи в нашите градове. Сред събралите се са представители от България, Унгария, Полша, бившите Чехословакия и Югославия, Германия, Италия, САЩ, Великобритания, Шри Ланка, Румъния, Франция и Унгария. На какъв език си говорили, е спонтанният ми въпрос към Даниела Бонева, и разбирам, че част от някогашните младежи са позабравили руския език, други продължават да го ползват активно в работата си.

Домакините им подготвят интересна развлекателна програма из града. Едно от любопитните места, които успяват да посетят е Парламента, който е труднодостъпен дори за жителите на унгарската столица. Срещата на участниците е съвпаднала с провеждащата се европейска културна инициатива „Нощ на музеите и галериите”. В Будапеща музеите били отворени до четири часа сутринта и това било добър повод всички да посетят културните институции. Някои от някогашните „олимпийци” пристигнали със семействата си, с децата си, които успели да се запознаят и да комуникират на странна смесица от езици. Най-малкият представител в срещата – Брайън, бил едва на година.

Другата инициатива, която вдъхновила събралите се участници, била да напишат писмо-обръщение до участниците в провеждащата се в момента 12 Олимпиада в руската столица. Освен това те си дали обещание да намерят и останалите си приятели и отново да се съберат след три години, но в Москва.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
09.07.2008 г. 12:32
Етикети:
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6221-sreshta-na-uchastnitsi-ot-olimpiada-po-ruski-ezik-sled-30-godini