След-и

"Бягство от реалността" – светът на наркотиците и самотата

Спектакъл на ученици от Габрово

"Бягство от реалността" – светът на наркотиците и самотата


"Бягство от реалността" е първият по рода си спектакъл, създаден от деца, но не само за тях, а и за възрастните, които могат да видят себе си в житейската драма на подрастващите и да си зададат въпросите, които никога дотогава не са възниквали. Дни преди 26 юни, Деня за борба срещу наркотиците, спектакълът "Бягство от реалността" гостува на севлиевска сцена.

Представлението е първият съвместен опит на Областния съвет по наркотичните вещества и на ученици от училищата в Габрово. Спектакълът е подготвен по проект към ЕК по програма „Младежта в действие” и е реализиран от 16 деца, които са се заели с ентусиазъм да напишат сценария, привлекли са съмишленици и за декорите, и за музикалния фон. Режисурата е дело на Деница Парахулева от 11. клас в Априловската гимназия.

„Бягство от реалността” е спектакъл, който разкрива проблемите на наркозависимите. И успяват децата – показват действителността такава, каквато е – на улицата, вкъщи, в самота и вътрешен монолог за осъзнатата житейската катастрофа. Всяко връщане назад е връщане в клопките на улицата, които децата сами наричат дупка на тротоара. Повтарящата се фраза „Мислех се за безсмъртен и влязох в колата”, постоянното главоболие на майката и бягството от такава действителност в семейството, големите амбиции на родителите и подигравките на съучениците заради добрата подготовка за училище въвеждат в другата реалност - от малката до смъртоносната доза, в непознатия и противоречив свят на неизбежната катастрофа.

Макар и създаден от ученици, в спектакъла има и скрит режисьорски замисъл, който поставя въпросите за „бягството от действителността” и за съвремието, изтръгващи детското „вече не ми пука в какъв свят живея, но не искам да умра, не искам да падна в дупката, която виждам”. Този свят не търпи различните, защото тогава те се превръщат в аутсайдери, но противното означава сливане с общата маса, създадена от подражанието. В нея спектакълът на живота започва отрано и води до поглъщане от улицата и до унищожаване уникалността на човека.

Улицата и стаята са двата свята на децата - на самотата и вътрешния монолог, на психическата борба и безгласния вик за помощ. Ако „вратата” обаче е заключена, възрастните не могат да проникнат в този свят. Ако за миг и децата не се почувстват родители, а те пък – подрастващи, „дупката на тротоара” става все по-голяма. „Аз не избягах, а реших проблема, за да не забравя никога първата усмивка на мама, първата крачка, първата любов и първата целувка”, е посланието на младежите от Габрово. Деница има сериозни цели пред себе си – иска да се занимава професионално с режисура. Тя и другите направиха своя избор. А ти?

Автор:
Ани Русева
Публикация:
25.06.2008 г. 20:23
Посетено:
1640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6163-byagstvo-ot-realnostta-svetat-na-narkotitsite-i-samotata