След-и

Изложба "Посвещението на Яворов" в Чирпан

Премиера на най-новото издание на първата книга на Яворов

◊ СЪБИТИЕТО

Къща-музей “П. Яворов” и ХГ “Н. Манев” са домакини на изложбата “Посвещението на Яворов”.

Експозицията съдържа лични вещи на поета от фонда на едноименния музей в София, както и част от богат архивен масив, съхраняван в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, София.

Изложбата бе открита от директора на Националния литературен музей Румяна Пашалийска. 


◊ ПОВЕЧЕ

От изложените експонати могат да се видят: кичур коса, обица и пафти на майката на поета - бяла Гана, мастилницата на Яворов, шалче, подарено на Яворов от Пенчо Славейков, фотографии и лични вещи за спомен от любимине му жени Мина, Лора и приятелката му от 1903 година - Весела Монева-Олзомер, бинокълът на Тодор Александров, грузински меч, подарен на Яворов от Гоце Делчев.

От архива в изложбата са показани писма-картички между Яворов и сестра му Екатерина, 14 стихотворения, посветени на най-близките му хора: братя, сестри, племенници, колеги, приятели, съмишлиници. Тук са както негови фотографии, така и семейни, приятелски и от четническия му период, от пътуването му до Париж, спомени на Мина Тодорова, негови писма до Дора Габе, последното посвещение на Лора, фотография и стихове, посветени на неговата муза Нонка Чипева, кореспонденция на Боян Пенев до Яворов, картички от Владимир Василев, посвещения на д-р Кръстев и др.

Д-р Димитър Михайлов от ВТУ представи най-новото издание на първата книга на Яворов “Стихотворения“. Изданието е посветено на 130-та годишнина от рождението на Яворов и осъществено от Националния литературен музей, издателска къща “Гутенберг”, художник Ивелина Иванова, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в тираж 500 бройки. 

Изложбата ще продължи до 15.07.2008 г., след което ще гостува в град Поморие във връзка с традиционните Дни на Яворов там.

Проявите са в рамките на майските дни на културата в общината и 16-ия рожден ден на фондация “Яворов”.


Автор:
Елена Шопова
Публикация:
24.06.2008 г. 19:22
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6153-izlozhba-posveshtenieto-na-yavorov-v-chirpan