След-и

Българските преселници и потомците им в Бесарабия - традиция и идентичност

Научна конференция и фотографска изложба

◊ СЪБИТИЕТО

В Етнографския институт с музей в София се проведе първа международна научна конференция на тема "Българите в Бесарабия - традиция и съвременност (етноложки аспекти)".

Форумът с международно участие бе организиран от Етнографския институт с музей при БАН и екипа на проекта "Междуетнически взаимоотношения: взаимодействие на културите. Българските преселници в Бесарабия. Традиции и идентичност".
 
Основни научни направления на конференцията бяха: празници и обреди, идентичност, всекидневие, социална организация и институции, културна памет.

В галерия "Софийски университет" (ректорат на СУ "Св. Климент Охридски") в продължение на една седмица бе показана фотоизложба "Теренни дневници от Бесарабия. 2005-2007 г.".
 
Автори на тази уникална изложба от фотоси са сътрудници на Етнографския институт с музей - Жени Пимпирева, ръководител на проекта, както и Елка Минчева, Валентин Лазаров и Галин Георгиев.

Екипът на етнографските експедиции през периода 2005-2007 г. показва снимки от живота и всекидневието на българите от Украйна, като най-много материал е събран от селата с предимно българско население: Криничное, Василевка, Ореховка, Виноградное, Болградски район, с. Дмитровка, Татарбунарски район, с. Заря, Саратски район, както и от Одеса, Болград и Измаил, Одеска област на Украйна.


Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
19.06.2008 г. 13:02
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6127-balgarskite-preselnitsi-i-potomtsite-im-v-besarabiya-traditsiya-i-identichnost