След-и

Дебют на Арслан Буюккая с Плевенската филхармония

За концерта на младия турски цигулар

Дебют на Арслан Буюккая с Плевенската филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 юни 2008 в зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие” Плевенската филхармония изнесе концерт под диригентството на Славей Тинчев и солист Арслан Буюккая – цигулка.

В програмата бяха включени Увертюра „Вълшебната флейта” и Симфония № 39 от Моцарт, Концерт за цигулка № 2 от Виенявски.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОЛИСТА

Роден в град Измир – Турция, Арслан Буюккая започва да свири на пиано и едва 11-годишен взима в ръцете си първата цигулка. Започва обучението си при г-жа Мехпаре Карамендерес, която е учила цигулка във Варненското музикално училище, но е напуснала България след т.нар. възродителен процес…

От две години Арслан е студент в Нов български университет в класа на проф. Минчо Минчев и вече е носител на няколко награди от конкурси в родната си страна и от “Млади виртуози” – София. Бил е солист на филхармониите в Истанбул, Бурса и Анталия – Турция, и на Шуменската филхармония, участвал е в майсторски класове на проф. Минчо Минчев, проф. Сергей Кравченко, проф. Едуард Грач, Александър Марков и Айла Ердуран.


◊ КОНЦЕРТЪТ В ПЛЕВЕН

За първи път на плевенска сцена Арслан Буюккая се представи в началото на месец март 2008-ма, когато ученици и студенти на проф. Минчев ни поднесоха прекрасна програма от романси из творчеството на романтиците и бисери от Фриц Крайслер.

При своето второ гостуване в Плевен Арслан се изяви като солист на Плевенската филхармония. Технически стабилен, с топъл и изразителен звук, Арслан Буюккая интерпретира Втория цигулков концерт на Виенявски прецизно, младежки непосредствено и стилно.

Присъстващите в зала “Емил Димитров” бяха очаровани от наситената с красота и блясък, поетичност и виртуозност музика на великия полски виртуоз и композитор, сътворил едно от най-прекрасните произведения в цигулковата литература. Младият цигулар го изпълни убедително и емоционално, подкрепен от плевенските филхармоници и диригента Славей Тинчев. 

“Започнах да се занимавам с музика, защото моята майка ме “запали”. Тя свири на пиано, а сега е преподавател по музика. Учих отначало в Измир, после в Анталия, а в България съм втора година при проф. Минчо Минчев. Много се възхищавам от него. Слушах го за първи път на концерти в Измир и Анталия – сподели Арслан Буюккая, трудно намирайки точните български думи. Тази цигулка – продължи той, ми е подарена съвсем скоро за временно ползване от един оркестрант от филхармонията в Анталия, където изпълних Втория концерт от Виенявски. Вече съм бил солист с концерта на Менделсон, трети, четвърти и пети от Моцарт, първия на Брух, един от Бах, а сега започвам да работя забележителния концерт на Сибелиус с Благородна Танева, която е асистент на проф. Минчев. Много ми хареса в Плевен, а от оркестъра съм във възторг.”
 
Приятен концерт и красива музика, която винаги вълнува, обогатява и сближава хората.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
16.06.2008 г. 14:17
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6113-debyut-na-arslan-buyukkaya-s-plevenskata-filharmoniya