След-и

Българският дебют на украинския диригент Юрий Янко

Концерт на Плевенската филхармония

Българският дебют на украинския диригент Юрий Янко
Снимка - Боян Христов 


◊ СЪБИТИЕТО

Поредният концеpт на Плевенската филхармония (22 май) бе под диригентството на един от най-добрите диригенти на Украйна – Юрий Янко.

В Драматичния театър "Иван Радоев" под неговата палка като солист се представи цигуларката Юн Джин Ким, която помним от дебютната й изява в края на месец март.

Програмата бе достатъчно впечатляваща, за да привлече плевенските меломани.
Оркестърът се справи превъзходно с изключително трудната партитура на фантазия “Франческа да Римини” от Чайковски, която не е изпълнявана на плевенска сцена повече от 30 години. Не по-малко вдъхновено бяха поднесени Пета симфония от Чайковски и Втори концерт за цигулка и оркестър от Виенявски.

И всичко това се случи, защото харизматичната личност на Юрий Янко успя да завладее плевенските филхармоници и солистката Юн Джин Ким. С ясен и непринуден жест той увлече музикантите, внушавайки им своите идеи, и всички заедно пресъздадоха емоционално приповдигнатата музика на Чайковски и Виенявски, музика, белязана със знака на гениалността.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

Изявеният украински диригент Юрий Янко е роден в Харков и от малък започва да свири на пиано, макар че родителите му не са музиканти, а инженери. Завършил музикалното училище в родния си град през 1980 г. той продължава образованието си в Университета по изкуства, който завършва пет години по-късно. Продължава да учи оперно и симфонично дирижиране в Киевската музикална академия до 1991 г., след което последователно е диригент на филхармоничния оркестър на Запорица, музикален директор и диригент на камерния оркестър на музикалното училище в Харков (1999–2004), а от 1994 – диригент на операта в Харков.

От 2001 Юрий Янко работи като музикален директор и главен диригент на Харковската филхармония. В своята професионална кариера той е печелил много престижни награди.


◊ ЗА КОНЦЕРТА В ПЛЕВЕН

“Аз дирижирам вече 25 години, а повече от 15 работя в операта, затова обичам всякаква музика: съвременна, старинна, камерна, оперна, симфонична… Нямам любим композитор. Периодично ми се иска да свиря Малер, след това Брукнер, а после да се върна към Рахманинов или Чайковски. Това зависи от състоянието на душата, от възрастта или някакви други възприятия, естествено и от репертоара на оркестъра. Днес, тук в Плевен, аз обичам Чайковски и Виенявски”, сподели Юрий Янко.
 
“На първата репетиция се притесних, че няма да успеем да се справим с всичко, но още на втория ден резултатът беше на лице. Оркестрантите много се постараха и всичко, което аз поисках, те успяха да го направят. Съвършенството е непостижимо, но като професионален колектив плевенският оркестър постигна един превъзходен резултат: за два дни ние направихме две изключително сложи произведения на Чайковски, а и в концерта на Виенявски имаше доста проблемни места.”

И тъй като и със солистката Юн Джин Ким не е имало никакъв проблем, резултатът бе много добър, в което всички присъствали на този концерт се убедиха.

Когато разговаряш с Юрий Янко, оставаш с усещането, че контактуваш с един прекрасен човек и музикант, чиято главна цел е да живее така, че хората да го споменават с добро. “Да остана човек при всяка ситуация, за мен е най-важно!” Каквото и да работи, където и да е по света, той се опитва да бъде честен и професионалист.

Посещавайки за първи път България, Юрий Янко я възприема като близка по дух, език и обичаи страна. С радост откри историческите и културни забележителности на Плевен. Той се опита (и успя!) да се представи пред плевенската публика по най-убедителния, най-превъзходния начин.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
28.05.2008 г. 20:51
Етикети:
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5983-balgarskiyat-debyut-na-ukrainskiya-dirigent-yuriy-yanko