След-и

Среща с Надя Неделина в Сливен

Истината за един драматичен живот

◊ СЪБИТИЕТО

В Гарнизонния военен клуб в Сливен се състоя вълнуваща среща с  Надя Неделина след излизането от печат на книгата на Соня Келеведжиева „Весталка на надежда” (изд. „Обнова”, Сл., 2008), посветена на нея.

Поетесата e създала 30 стихосбирки, носителка на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и дарила на община Сливен ценна колекция от графики на Илия Бешков, притежание на семейство Гетман. Вечерта се организира от Клуба на дейците на културата и ГВК и бе водена от Стефка Котова и Валерия Андреева.
             

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

За отликите на творбата, втора от поредицата „Чеда на Балкана”, говори литературният критик Марин Кадиев. Успоредявайки двете авторки по духовно и нравствено излъчване, той открои възможностите на Келеведжиева за проникване в житейското и творческо битие на Надя Неделина и синтетичният характер на книгата (с елементи на анализ, анкета, психография, проза). В нея диша истината за един драматичен живот, отдаден и в преклонна възраст на творчеството и завладян от хуманизъм.

Поетесата прочете свои стихове и се обърна към присъстващите в залата творци, свои приятели от младостта и възпитаници на преподавателката от ГПЗЕ с думите: „Защо напуснах този хубав град? Всичко, събирано дълго тук, е в душата. Приемам съдбата си каквато е, защото участта на човека е една, и той я обича, както обича майка си и Родината. А хората от всички вери и народности са едно Човечество! Един предмет ще изучават всички: „човещина” - човека да обичат!” Тя видя като отлика на книгата за нея език, близък до този на поезията.

В творческата вечер участвaха с въпроси и изказвания поетите Деньо Денев и Валентина Димитрова, Веселина Шаркова, ученици и други.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.05.2008 г. 23:32
Етикети:
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5958-sreshta-s-nadya-nedelina-v-sliven