След-и

Шантал Стилиани в Плевен

Бах на френски

Шантал Стилиани в Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

Изявената френска пианистка Шантал Стилиани изнесе рецитал на 24 април 2008 в Художествена галерия “Дарение Светлин Русев”.

Концертът бе
организиран от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”, с подкрепата на Община Плевен.

Музикант със забележителна кариера и богат репертоар, Шантал Стилиани се представи на плевенска сцена с творби от Йохан Себастиан Бах. В програмата бяха включени Прелюд и фуга за орган ла минор (транскрипция на Лист), Първа партита си бемол минор, Хроматична фантазия и фуга и Италиански концерт, както и няколко малки форми: хорала Ich ruf zu dir, Herr (транскрипция на Бузони), две инвенции и две симфонии, които подготвяха в тонално отношение крупните творби.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Шантал Стилиани, която изпълнява произведения от Купрен и Рамо, Дебюси и други творци от XX век, е реализирала интегрално изпълнение на клавирните произведения на Пол Дюка, записани на компактдиск. Осъществила е премиерни изпълнения на творби от много съвременни композитори като Констан Ламбер, Валтер Пистон, Лолашвили.

Участвала е в многобройни спектакли музика - поезия: Бах – Рилке, Дебюси – Маларме, Моцарт – Милош, Рихард Щраус – Тенисон; моноспектакли по новели на Мопасан с Ан Льофол във Франция и Хариет Андерсон в Швеция и т.н.

Познавач, почитател и признат интерпретатор на Йохан Себастиан Бах, тя издава няколко компактдиска с негови творби. Изнася  рецитали, свири като солист на оркестри в различни страни на Европа, САЩ и Канада, често получава покани да води майсторки класове и да бъде член на жури на национални и международни клавирни конкурси.


◊ ЗА КОНЦЕРТА В ПЛЕВЕН

С многобройни впечатляващи изяви в областта на камерната музика, Шантал Стилиани интерпретира със завидна дълбочина и топлина, със замах и артистичност, които оказват невероятно въздействие върху слушателите. Така бе и в Художествена галерия “Дарение Светлин Русев”, където този чувствителен музикант, с пиетет към изобразителното изкуство и цветовете, поднесе на плевенската публика изключително изживяване. Тя ни дари един нов, непознат (за нас) прочит на Баховата музика. Под нейните фини, деликатно изваяни пръсти пианото зазвуча и като клавесин, и като орган, живописно, пълнокръвно, покоряващо!

Пианизмът на Шантал Стилиани, нейната способност да интерпретира мащабните платна на Бах с лекота и непринуденост, талантът й на блестящ инструменталист, направиха невероятно впечатление. Дòсегът до нейната разнообразна, богато нюансирана звукова палитра и завладяващо, експресивно музициране изпълни пространството и присъстващите с усещане за изящество и дълбочина, непреходност и безсмъртие.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
22.05.2008 г. 12:44
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5932-shantal-stiliani-v-pleven