След-и

Концерт в Нощта на музеите

Поети с китара в двора на къща-музей “Иван Вазов” в София

◊ СЪБИТИЕТО

С голям успех премина снощи концертът под заглавие “Изпята поезия” на група български бардове, състоял се в двора на къща-музей
“Иван Вазов” в София.

В проявата се включиха със своите песни и стихове едни от най-изтъкнатите поети с китара – Красимир Първанов, Славимир Генчев
, Тодор Янкулов и Румен Спасов, който съвместно с Кристиян Симеонов (флейта), освен авторски песни, изпълни и различни произведения за класическа китара и други творби.

Концертът бе организиран от Националния литературен музей по повод европейската културна инициатива Нощ на музеите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Концертът продължи без прекъсване от 21 часа на 17 май до 1 часа след полунощ на 18 май – Международния ден на музеите. Възползвалите се от възможността столичани бяха изпълнили до краен предел двора на музея на патриарха на българската литература, за да се насладят на живо на изкуството на българските поети с китара, които и без помощта на озвучителна техника представиха атрактивно и артистично своите песенни произведения.

Екип на сателитния канал „ТВ България” засне част от концерта и интервюира бардовете (записът ще бъде излъчен на 27 май в предаването „Полет над нощта”).

Концертът в двора на къща-музей "Иван Вазов" е втората съвместна инициатива на Националния литературен музей и българските бардове след концерта в Националния дворец на културата по случай 25-годишнината на музея, състоял се през 2002 г., с участие на изтъкнати поети с китара и рок група "Епизод".


◊ ОЩЕ ОТ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

Друг акцент в инициативите на Литературния музей бе музикално-поетичният акустичен пърформанс “Мечтание”, който бе представен в двора на къща-музей “П. К. Яворов” по същото време. С този необичаен музикално-поетичен спектакъл още веднъж бе отбелязана и 130-годишнината от рождението на големия ни поет.

В центъра на това културно събитие бе музикалната формация “Носталгия”, която изпълни специално написаната за пърформанса музика по стихотворения на Пейо Яворов.
Автор:
Публикация:
18.05.2008 г. 09:04
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5899-kontsert-v-noshtta-na-muzeite