След-и

Фалун Гонг беше представен с два филма на международния фестивал "Един свят" в София

За Олимпиада на човешките права

Фалун Гонг беше представен с два филма на международния фестивал "Един свят" в София


◊ ПРИЗИВ ЗА СОЛИДАРНОСТ

"Един свят" - България се присъединява към призива за спазване на човешките права в Китай. Българска Фалун Дафа Асоциация беше поканена като партньор на международния фестивал за филми с правозащитен характер „Един свят”, който се проведе в София от 7 до 11 май.

Ако не сте запознати с начините, по които китайското правителство потиска своите граждани, посетете http://bg.clearharmony.net и ще научите чудовищната истина за престъпленията срещу човечеството на икономическия гигант, чието домакинство за Олимпиадата трябва да бъде преосмислено от световната елитна общественост. Крайно време е да престанем да си затваряме очите за безпощадния геноцид, който тегне над част от човечеството в нашия един свят.


◊ ФИЛМИТЕ

Аудиторията на фестивала се запозна със същността на проблемите с човешките права в Китай чрез специален блок филми, съпроводени от дискусия на тема: "Човешките права в Китай през 2008".

Един от филмите, който бяха показани на извънредните прожекции в неделя, 11 май, бяха „Отвъд червената стена”, реж. Питър Роу / Канада / 2007 / 42 мин. Филмът разкрива свидетелските показания на канадеца Джан Кунлун, художник и професор от университета „МакГил”, който е държан близо три години в китайски трудов лагер заради вярата си във Фалун Гонг – мирна практика за усъвършенстване на духа и тялото.

Практикуването на Фалун Гонг е забранено в Китай през 1999 г. от бившия комунистически лидер Цзян Цзъмин. Стряскаща лента, изнесена тайно от Китай, пресъздава вид изтезание, което е рутинно в китайските затвори. Най-шокиращите твърдения, причина за бойкотиране на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., са подкрепени от доклада на Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада за Азия и Тихоокеанския регион, и от адвоката по човешките права Дейвид Матас. В доклада им се посочва как китайските власти отнемат насилствено роговици, бъбреци и други части на телата на живи практикуващи Фалун Гонг с цел продажба на китайски и чуждестранни пациенти.

„Сливов цвят в снега”
на реж. Елефтерия Калогрица / Швеция / 2005 / 51 мин. също беше включен в програмата. Филмът пресъздава историята на австралийката Джейн Дай и нейната малка дъщеря Фаду. Техният любим съпруг и баща Чен Ченьон е изтезаван до смърт в Китай през 2001 г., след като апелира официално властта да спре преследването на Фалун Гонг. Независимо от риска от репресии от страна на китайския комунистически режим, Джейн Дай обикаля света, за да информира хората за бруталното убийство на съпруга си и за геноцида срещу Фалун Гонг в Китай. Решена да помогне на милиони семейства, загубили близък човек като нея, тя призовава за помощ международната общественост. Посланието й за човешки права, за добросърдечност и справедливост произлиза от нейния личен опит, вяра, скръб и дълбоко проникновение.
Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
14.05.2008 г. 20:26
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5863-falun-gong-beshe-predstaven-s-dva-filma-na-mezhdunarodniya-festival-edin-svyat-v-sofiya