След-и

Зелен филмов маратон

Има ли граждани в България

Зелен филмов маратон


◊ ФИЛМИ И ЕКОЛОГИЯ

Наше човешко право е да се радваме на природното съвършенство такова, каквото си го спомняме като деца. Безразсъдното строителство из България трябва да спре! Сигналите за екологично бедствие в село Обручище и за незаконно изсичаните гори приети и проверени!

Ние наистина живеем в един свят и от всеки един от нас зависи как ще протече съществуването ни. Отговорността за всичко носим единствено и само ние. Колкото по-рано го осъзнаем, толкова по смислен ще бъде животът ни, лишен от алчността и консумизма, с който ни залива западният свят.

Нямам нищо против удобствата и не ме разбирайте погрешно, харесвам модерния си хай фай живот, но има общочовешки ценности, които е редно да се спазват. С първото издание на международния фестивал за документални филми „Един свят” България става част от един свят на информираност и истина.

Наше човешко право е да имаме природата такава, каквато си я спомняме! С прожекция на серия филми за околната среда, както и филмчето за Рила и ски курортите организаторите на фестивал „Един свят” се присъединяваме към призива на гражданската съпротива за Рила и бихме искали да обърнем още веднъж внимание на всички отвратителни престъпления срещу българската природа, които продължават подмолно и безнаказано да се извършват всеки ден. Не превръщайте България в бетонна пустиня. Подкрепете протестите! Да направим нещо! http://forthenature.org

Фестивалът се провежда с официалната подкрепа на М-тел и Посолството на Дания.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЕКОФИЛМИТЕ

Прочетете повече за филмите, които показахме:

Извън баланс – „ЕксонМобил” и климатичните промени /
Out of Balance – ExxonMobil’s Impact on Climate Change
реж. Том Джаксън /САЩ / 2006 / 65 мин.

Ще научите повече за връзката между глобалното затопляне и унищожителните дейности на големите петролни корпорации, които инвестират нищожна част от печалбите си в дейности за възстановяване на баланса в природата.

Рила и ски курортите
продукция на Сдружение „За да остане природа в България” / България / 2008 / 12 мин.

Вече десети месец продължава строителството на пътища и лифт и изсичането на просеки за ски писти в района на Паничище в нарушение на редица български и европейски закони. Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Филмът е серия от интервюта на адвокати, природозащитници и планинари, които изваждат на показ безобразията на инвеститорите и правителството на България относно незаконното строителство на ски курорти в Национален парк „Рила”. Прожекцията премина в дискусия докъде е стигнало строителството, какво е направено от екологичните организации и какво могат да направят гражданите, за да се спре тази подигравка с правата ни.

Тези зверства се случват ежедневно, тук и сега, докато пиша тази статия. Филмът „Легенда за Банко и Добри”, показан след дискусията сочи откъде започна всичко. От Банско! Късометражката разказва легендата за двамата братя Банко и Добри, основатели на двете селища Банско (в полите на Пирин) и Добърско (в полите на Рила). Филмът оставя зрителя да направи равносметка относно избора между развитието на масовия ски туризъм, хотели, разрушаване на природата и съпътстващите го процеси в Банско и селския туризъм в село Добърско. На някои кадри те заболява сърцето, когато видиш как са обезобразили пиринското съвършенство и без умисъл унищожават животински видове в Червената книга на България. Ужасното е, че това вече се случва на много места и в краят си филмът дава данни за начало на подобно строителство на Ком, Перелик и други, докоснати от Твореца по специален начин красиви природни забележителности.

Това, което се случва в България, е феноменална наглост и слабоумие. Никаква мисъл ли няма в главите на хората, които го правят. Толкова ли гражданите не разбират, че всичко това зависи единствено и само от тях. Почти няма интерес към темата със зловещите посегателства срещу българската природа. Какво ли бъдеще ни очаква тогава?!

Преди маратона зелена прожекция подгря атмосферата по темата в  Чешки център на 7 май от 18.30 ч. с филма „Глупости” / Bullshit,
реж. Пеа Холмквист и Сузане Хардалян / Швеция / 2005 / 73 мин.

Двугодишно пътуване с индийския ядрен физик и антиглобалист Вандана Шива е съпроводено с излагане на факти срещу корпорациите замърсители. Според Шива фирмите извършват престъпления като отнемат правото и възможностите на хората от най-бедните държави да изкарват насъщния си чрез използване на традиционния поминък и така ги превръщат в роби.

Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
14.05.2008 г. 20:10
Посетено:
560
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5862-zelen-filmov-maraton