След-и

Концерт на Венцеслав Николов в Перник

50 години артистична дейност

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 май 2008 г. (четвъртък) от 18.30 ч. в ХГ "Любен Гайдаров", гр. Перник, се състоя

Концерт на виолончелиста Венцеслав Николов и представяне на последната му книга "Пътека от звуци".

Мероприятието бе организирано от ОК Дворец на културата, Перник, по повод честването на неговата 50-годишна артистична дейност. В програмата бяха включени произведения от Касадо, Тахел, Ибер, Бритън, Хенце, Прокофиев, Регер и Бах.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТА

Проф. Венцеслав Николов е роден през 1943 г. в Русе и е един от най-значимите съвременни български музиканти. Специализира в Москва, а след това в Швейцария. През 1965 г. дебютира с концерт за виолончело от Шостакович. Професор е в Държавната музикална академия в София. Автор е на книгите: "Пътуване с Venzicello", "Капричии", "Едно учителско семейство", "Острови", "Пътека от звуци".

За Венцеслав Николов Панчо Владигеров казва: "Превъзходен артист и преди всичко проникновен музикант. Безупречен инструменталист, човек с голяма ерудиция. Неговата способност да изпълнява музика от всички стилове и епохи, в това число съвременни класици, е достойна за истинско възхищение."


◊ АНОНС

Следващият концерт, организиран от Двореца на културата в Перник, ще се състои на 15.05.2008 г. (четвъртък) от 18.30 ч. в ХГ "Любен Гайдаров".

В него ще вземат участие Камерен оркестър "Орфей" с диригент Райчо Христов и солисти: Стойка Миланова и Звезделина Йорданова - цигулка.

Заповядайте!
Автор:
Деница Михайлова
Публикация:
12.05.2008 г. 17:27
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5838-kontsert-na-ventseslav-nikolov-v-pernik