След-и

Виолета Шаханова представя непознати шедьоври на Дворжак и Сметана

Цикъл от три концерта в Русе, Плевен и София

Виолета Шаханова представя непознати шедьоври на Дворжак и Сметана


◊ СЪБИТИЕТО

За Великденските празници Виолета Шаханова представи премиерно за България два непознати вокални опуса от чешката музикална класика.

В цикъл от три концерта в Русе (Пленарната зала), Плевен (Галерията "Светлин Русев") и София (Залата на Чешкия център), под егидата на Центъра и посланика на Република Чехия у нас – г-н Мартин Клепетко, тя изпълни прекрасните „Библейски песни” по текст на Ян Хус от Антонин Дворжак и "Вечерни песни" от Бедржих Сметана по стихове на Витомил Халек. И трите концерта преминаха с голям успех пред многобройна и възторжена публика, която оцени високо певческото и музикантското майсторство на нашата изтъкната оперна и камерна певица, а също и на нейния постоянен акомпанятор – пианиста Евгени Желязков.


◊ АНОНСИ

През този сезон Виолета Шаханова отбелязва с поредица концерти и спектакли своя житейски и творчески юбилей.

През м. май 2008 г. тя ще изнесе премиерна камерна програма с непознати творби на Бетовен за Празника на родния си град, Русе, след което ще гостува на международния оперен фестивал в Констанца, Румъния. Там ще се представи с „Човешкият глас” на Жан Кокто и Франсис Пуленк, под режисурата на Теодор Стамболиев (това е и първото сценично изпълнение на моноопера от наш артист в досегашната стогодишна история на жанра в България!), която вече показа с голям успех на Оперния фестивал в Стара Загора и на Мартенските дни в Русе.

През юни ще пее отново на фестивала в Стара Загора в първото концертно изпълнение на операта „Бедни хора” от Глеб Седелников по Достоевски, и с концерт от оперни арии на Чайковски, Дворжак и Верди ще закрие сезона на Разградската филхармония.
Автор:
Стефан Теодоров
Публикация:
03.05.2008 г. 12:00
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5756-violeta-shahanova-predstavya-nepoznati-shedyovri-na-dvorzhak-i-smetana