След-и

Божана Апостолова чете свои стихове на поетически фестивал в Истанбул

Трети международен поетически фестивал “Шииристанбул”

Божана Апостолова чете свои стихове на поетически фестивал в Истанбул
Божана Апостолова и Кадрие Джесур на четене в зала “Сермет Чифтер”


◊ СЪБИТИЕТО

През страстната седмица пловдивската поетеса Божана Апостолова гостува на Третия международен поетически фестивал “Шииристанбул”, организиран от истанбулската община “Бейоглу”. Арт-събитието събра близо 30 чужди и над 60 местни корифеи на мерената реч, които огласиха със стиховете си “Пера” – исторически квартал в централната част на Истанбул, в който са концентрирани повечето културни събития на 14-милионния мегаполис.


◊ ПОВЕЧЕ

Официалното откриване на фестивала бе миналия вторник, когато поети и читатели имаха възможност да дегустират местни вина на коктейл в приемната зала на пищния дворец “Долмабахче”. От сряда до неделя бяха организирани над 20 прояви, включващи пресконференции, четения, концерти, театрални представления, литературни семинари, круизи по Босфора и др.

Божана Апостолова първоначално участва в специално четене в Кримската църква, посветено на женската поезия, а впоследствие и в залата “Сермет Чифтер” на един от основните спонсори банка “Япъ Креди”. По време на четенията до нея неотменно присъства преводачката на турските еквиваленти на стихотворенията й – Кадрие Джесур.

Заключителният коктейл, който съвпадна с Великден, бе на изкуствения остров Суада, който се намира на Босфора и по мнението на организаторите на фестивала представлява поетически “буфер” между Европа и Азия.

По време на фестивала Божана Апостолова, която е собственик на издателския комплекс “Жанет 45” в Пловдив, осъществи и редица бизнес-контакти с местни издателства, които проявяват интерес към съвместни проекти на обменни начала, целящи популяризирането на българската и турската литератури в Турция и България.
Автор:
Азиз Шакир - Таш
Публикация:
28.04.2008 г. 22:57
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5743-bozhana-apostolova-chete-svoi-stihove-na-poeticheski-festival-v-istanbul