След-и

Литературна вечер в Москва

Среща на български и руски творци

Литературна вечер в Москва

Сн. Людмила Белякова


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 април 2008 г. от 19 часа в Българския културен център в Москва се проведе литературна вечер, посветена на културния обмен между двете страни. Водещ на вечерта беше Николай Петев - председател на СБП, който представи на московската общественост Анжел Вагенщайн - един от ветераните на българската кинодраматургия, Мая Дългъчева, поетеса, чиято стихосбирка наскоро излезе в превод на руски, Гриша Трифонов - поет и директор на издателство "Български писател", както и руския писател и актьор Валерий Тагански, чийто роман "Гребло за сатрапа" съвсем скоро бе издаден на български език от издателство "Български писател".


◊ ОЩЕ СРЕЩИ

В залата присъства и Лилия Сокуренко, която преди 25 години нарисува портрета на българката Петя Караколева, на чието име след смъртта й Съюзът на българските писатели и община Кърджали учредиха Национална награда за детска литература.

“За България направих твърде малко – само един портрет, но много се гордея с това, защото портретът е на писателката Петя Караколева” – сподели з.х. на Русия Лилия Сокуренко в разговор с председателя на Съюза на българските писатели. “Тази книга трябва да я имаме в България” – отговори Николай Петев, разглеждайки портрета на Петя във втория том на поредицата, която се издава по повод 200-годишнината на Руската художествена академия.

Срещата на български и руски творци се състоя на 23 април в Българския културен център в Москва, където художничката на Петя се срещна със своите стари познайници от поетичната вечер в София на 2 октомври 2007 г. Мая Дългъчева и Гриша Трифонов.

Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
24.04.2008 г. 22:23
Посетено:
1133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5728-literaturna-vecher-v-moskva