След-и

"Автограф за Перник" с актьора Илия Божилов

Импулсът за изкуство е живот

"Автограф за Перник" с актьора Илия Божилов
◊ СЪБИТИЕТО

В края на месец март в ОК Дворец на културата в Перник се състоя поредното издание на рубриката "Автограф за Перник".

Гост бе актьорът Илия Божилов.


◊ ВИЗИТКА

Илия Божилов е на 65 години. Роден е в Охрид, учи висше образование във ВИТИЗ, в класа по актьорско майсторство на проф. Мандаджиев. Актьор е в Кюстендилския драматичен театър, след това в Естрадата на Строителните войски.

В периода 1971-1993 г. е член на трупата на Драматичен театър Перник. Играл е дядо Либен от "Българи от старо време", цар Самуил от "Самуил", Тетерев от "Еснафи" - Горки, Лопахин от "Вишнева градина" - Чехов, Транио от "Укротяване на опърничавата" - Шекспир и др.

От 1993 до 2005 г. е в САЩ. След завръщането си започва заедно с Константин Еленков да снима филм за Владимир Димитров-Майстора и за Емануил Попдимитров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Срещата бе със специалното участие на Квартет от Камерен оркестър "Орфей". Присъстваха пернишките творци: Константин Еленков, Георги Маринов, Дамян Бегунов, Цанко Живков, Дончо Захариев и др., които изказаха възхищението си от актьора.

Илия Божилов сподели, че любовта му към театъра се заражда след първото представление, което вижда в кукления театър. Като малък се явява на конкурс и е приет в Детска театрална школа. Оттук започва предопределеният му път на сцената. Първата си роля изиграва във ВИТИЗ. Божилов смята, че имрпровизиращият актьор всъщност е най-добре подготвен.

"Импулсът за изкуство е живот" - написа като автограф за Перник Илия Божилов, споделяйки, че сцената му липсва, защото в момента на играе.


◊ АНОНС

Следващото издание на рубриката "Автограф за Перник" ще се състои на 10 април 2008 г. (четвъртък) от 17.30 ч. в Двореца на културата.

Гости ще бъдат спортистите Детелин и Маргарита Мандалски.
Автор:
Деница Михайлова
Публикация:
05.04.2008 г. 23:49
Посетено:
2064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5603-avtograf-za-pernik-s-aktyora-iliya-bozhilov