След-и

"Мрака и Радомирско през Средновековието и Възрожденската епоха - 4.-19. век" от Георги Ковачев

Премиера в Перник

◊ СЪБИТИЕТО

Преди около месец в Двореца на културата в Перник се състоя представяне на книгата "Мрака и Радомирско през Средновековието и Възрожденската епоха - 4.-19. век" от Георги Ковачев.


◊ ЗА ПРЕМИЕРАТА И КНИГАТА

Водещ на представянето бе актьорът Иван Бурджев, а за музикалното настроение се погрижи Народният оркестър "Граовска младост" с ръководители Венцислав Андонов и Силвия Ванчева.

Творбата на Георги Ковачев беше представена от доц. Надя Манолова.


Изследването разглежда културно-политическото развитие на региона, полемиката за българо-сръбската граница, ролята на християнската църква и др. Използван е богат изворов материал, а една от задачите на книгата е да направи връзка между регионалната и общонационалната история.

След нейното слово и в отговор на  многобройните въпроси от публиката авторът сподели, че набира материал за втора книга, а това изисква голяма прецизност и труд. Георги Ковачев смята, че регионът не трябва да се подценява, защото не е имал възможността да бъде добре изследван.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Георги Ковачев
е роден през 1980 г. в Радомир. Завършил е висше образование в Историческия факултет на Софийския университет. Проявява интерес към миналото на родния си град. В периода 2005-2006 г. работи върху дипломната си работа "Мрака и Радомирско през Средновековието и Възрожденската епоха - 4.-19. век", която дава идеята за написване на книгата.


Автор:
Деница Михайлова
Публикация:
05.04.2008 г. 23:25
Посетено:
1090
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5598-mraka-i-radomirsko-prez-srednovekovieto-i-vazrozhdenskata-epoha-4-19-vek-ot-georgi-kovachev