След-и

Представяне на сп. "Факел" в Москва

Независимо издание за българска и преводна проза

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 март 2008 в Българския културен институт в Москва се проведе вечер, посветена на литературно списание "ФАКЕЛ".

Списание "Факел" вече 28 години прави достояние на българската публика най-ценните, ярки и интересни произведения от съвременната руска литература. Повечето от тези произведения, независимо от годините, през които са били създавани, са успели да изпреварят значително своето време, да създадат литературни течения и последователи, да се превърнат в шедьоври и въпреки това – да съхранят цялата девствена дълбочина и непосредственост на първооткривателството. В годините на прехода и истеричната пазарна шумотевица “Факел” не изгуби своята уникалност и не изневери на истинските духовни стойности.

На този културен празник присъстваха много от авторите на “Факел” - цяло съзвездие световноизвестни руски писатели, сред които Евгений Евтушенко, Андрей Вознесенски, Евгений Рейн, Бела Ахмадулина, Рима Казакова, Олег Чухонцев, Олег Хлебников, Владимир Войнович, Юз Алешковски, Андрей Битов, Виктор Ерофеев, Анатолий Корольов, Владимир Сорокин, Юрий Мамлеев, Владимир Маканин, Вячеслав Пиецух, Владимир Тучков, Людмила Петрушевская, Людмила Улицкая
, Игор Яркевич, Александър Кабаков, Григорий Чхартишвили, Дмитрий Биков, както и много редактори и издатели.

Водещи бяха поетът Георги Борисов - главен редактор на сп. “Факел” и Евгений Попов – вицепрезидент на руския ПЕН център.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПИСАНИЕ "ФАКЕЛ"

Литературен тримесечник
368 стр., формат 16/70/100

Основано от Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България (впоследствие техен съиздател става и Министерството на културата), списание "Факел" излиза за първи път на 28 февруари 1981 г. На корицата му е написано: "двумесечник за съветска литература".

Постепенно обаче и особено през годините на перестройката, страниците му започват да се пълнят с произведения, непечатани дори в родината на техните автори и често пъти инкриминирани, сред които "Кучешко сърце" и "Фаталните яйца" от Михаил Булгаков
, "Ювенилно море и "Изкопът" от Андрей Платонов, "Ние" от Евгений Замятин, "Машенка" от Владимир Набоков, "Живот и съдба" от Василий Гросман, "Доктор Живаго" от Борис Пастернак, "Колимски разкази" от В. Шаламов, "Москва-Петушки" от Венедикт Ерофеев, непубликувани стихове и есеистична проза от В. Хлебников, О. Манделщам, А. Ахматова, М. Цветаева и много други.

Така в съзнанието на българските читатели "ФАКЕЛ" се налага като "списание за антисъветска литература", а през 1989 г. заради публикуването на "Архипелагът Гулаг" е пред закриване. Единствено благодарение на намесата на изтъкнати български интелектуалци, поддръжката на в. "Литературная газета" и редица руски литератори, сред които "Факел" е особено популярен, изданието продължава да съществува. Но от тираж 25 000 и 60 000 заявки за абонамент за 1990 г. властите у нас разрешават отпечатването му в 2 000 бройки, и то само за библиотеките в страната - "поради недостиг на хартия".

През годините след 1989-а "ФАКЕЛ" се утвърди като независимо издание за българска и преводна проза, поезия, критика, публицистика, чиято основна цел е художественото осмисляне на проблемите, свързани с общия тоталитарен опит на страните от бившия Източноевропейски блок и с прехода им към гражданско общество.

Независимо от безспорните художествени качества на представяните творби, "Факел" привлича все по-широк кръг читатели и автори с открития си дискусионен дух. Организирана около определен тематичен център, всяка поредна книжка дава възможност за изразяването и - често пъти - за сблъсъка на противоположни мнения, необходими за всестранното осветляване на обсъжданите проблеми. Така, без да обслужва интересите на определени партии, групировки и интелектуални кръгове, списанието се налага като общонационално. От особена роля за неговия обществен авторитет са професионалният подбор и висококачествен превод на публикуваните материали.

Макар и да публикува предимно руска и световна литература "ФАКЕЛ" ще продължи да се утвърждава като българско списание за литература - стремейки се към все по-силно обществено въздействие и приобщаване на българския читател към духовните ценности и тенденции на съвременната цивилизация.

Сред рубриките, които предизвикват най-голям читателски интерес, могат да се откроят:
. Опорни точки
. Europeana
. Новият световен безпорядък
. Balkanika
. Култура на прехода
. Теория на превода
. Западът за Русия
. Back in СССР
. Театърът на терора
. Из архивите на КГБ
Автор:
Мира Златарева
Публикация:
28.03.2008 г. 21:39
Етикети:
Посетено:
1050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5546-predstavyane-na-sp-fakel-v-moskva