След-и

Трети март в университета "Мария Кюри-Склодовска", Полша

Български празник в Люблин

Трети март в университета "Мария Кюри-Склодовска", Полша


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 март 2008 в университета „Мария Кюри-Склодовска” се състоя среща на представителите от Българското посолство във Варшава със студентите от Института по славянски филологии.

Българското посолство беше представено от г-жа Михаела Тодорова – Втори секретар на посолството и Директор на Българския културен център във Варшава, и г-н Емил Миланов – Трети секретар на Българското посолство. В срещата също взеха участие и преподавателите от Института по славянски филологии.

Срещата започна с кратка реч на проф. Петър Сотиров, който след като поздрави гостите, изясни защо тъкмо месец март е толкова важен за българите. Именно през март се съсредоточават два от най-важните за българския народ празници: 1 март – Баба Марта и Трети март – Национален празник, свързан с Освобождението от османска власт.

Кратки речи произнесоха също и почетните ни гости. Г-жа Тодорова покани студентите да посетят Българския културен център във Варшава, намиращ се в съседство със сградата на посолството. Тя поощри студентите да се ангажират с различни инициативи, убеждавайки ги, че „в сградата на Института винаги има място за студенти”. Освен това тя изрази желанието си за сътрудничество с българистите от университета, като им предложи да превеждат текстове, и съдействие при участие в проекти за издаването им. Като се има предвид следващото изречение на г-жа Втория секретар: „трябва да създадем заедно една хубава преводаческа школа, защото в момента тя не е в много добро състояние”, можем да се надяваме, че посолството действително е готово да сътрудничи.

В следващата реч, която беше на г-н Миланов, вниманието преди всичко се съсредоточи върху системата на обучението по български език в Полша. „Надявам се, всичките вие, които сте избрали да учите български език, ще се радвате, че сте направили правилен избор. Поне за известно време всеки трябва да отиде в България, защото не е възможно да се учи чужд език, без да се общува с културата на даден народ”. Господин Миланов каза също, че за тях, като за представители на българската държава, е много важно, че именно Полша от всичките държави, принадлежащи към Европейския съюз, може да се похвали с първото място по отношение на броя на студентите, изучаващи български език.


◊ ОЩЕ ОТ ПРАЗНИКА

В по-нататъшната част от програмата на срещата студентите от специалност История Кшищов Липко и Ярослав Шлонзак представиха кратък доклад, свързан с историята на България. Преди всичко той показваше по какъв начин България отново се появява на европейската карта през 1878 г., като отбелязаха и важната роля на такива личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и Васил Левски.

Студентите българисти направиха мултимедийна презентация и доклад за Първи март. На голям екран в залата можеха да се видят дървета, увити в бяло и червено, големи магазини и офиси, на които висят огромни мартеници, докато Малгожата Бжуш разказваше за традиционното и съвременното отбелязване на празника.

Не липсваха и малки изненади. По време на представяване на традициите, свързани с 1 март, на участниците бяха подарени мартенички, което без съмнение беше приятен жест за пристигналите от Варшава гости. Г-н Миланов също подари мартеници на студентите.

Благадарение на представения от д-р Н. Папучиев блог
на Кръжока на българистите в университета, представителите на Посолството успяха да се запознаят с работата на студентите от Люблин, а също така и на техните преподаватели. На интернет страницата може да се намери информация за дейността на Кръжока, за най-важните събития, документирани в студентски репортажи, списък на книгите, достъпни в библиотеката към Катедрата по Славянско езикознание и други неща.

Предпоследният пункт на срещата беше дискусията, по време на която студентите имаха възможност да получат отговори на интересуващите ги въпроси. Студентите между другото попитаха дали има възможност да намерят работа в посолството. В отговор, г-жа Тодорова подчерта, че има програми, в рамките на които може да се работи на доброволни начала и това дава възможност да се придобият ценни умения, тъй като „занаят не се учи, а се краде”.

След приключване на официалната част всички участници бяха поканени на чаша вино.

Фоторепортаж за събитието може да се види на блога на Кръжока.
Автор:
Моника Мрочковска
Публикация:
13.03.2008 г. 13:46
Посетено:
1080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5456-treti-mart-v-universiteta-mariya-kyuri-sklodovska-polsha