След-и

Цигулков концерт в Плевен

Ученици на Минчо Минчев свирят романси

Цигулков концерт в Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

В последния ден на месец февруари зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" събра ценителите на цигулковото изкуство в Плевен.

Повече от два часа 9 млади инструменталисти от класа на проф. Минчо Минчев в Нов български университет дариха на плевенската публика бисери из творчеството на Фриц Крайслер и романси от Шуман, Григ, Сибелиус, Чайковски, Рахманинов, Дворжак, Брух, Свенсен, Вагнер и Шостакович.
 

◊ ИЗПЪЛНЕНИЯТА И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Валери Драганова, Мария Янева, Зорница Иларионова и Педро Барето (Бразилия) от класа на Благородна Танева, и Филип Филипов от класа на проф. Евелина Арабаджиева, са все още ученици в Националното музикално училище “Любомир Пипков” – София, но и в цигулковия клас на проф. Минчо Минчев в НБУ.

Те вече имат богати артистични биографии: награди от национални и международни конкурси, солистични изяви, участия в майсторски класове на именити цигулари, сред които Шломо Минц, Олег Криса, Минчо Минчев, Сергей Кравченко, Светлин Русев, Мария Радичева и др.

Натрупали завидни технически умения, талантливите цигулари плениха публиката със своята непринуденост и проникновеност, обаятелност и задълбоченост.

Младежки дух и блестящи интерпретаторски умения показаха в изпълненията си студентите Гергана Петрова („Романс” от Дворжак и “Циганка” от Крайслер), Радослав Ненчев („Романс” от Брух, “Любовна радост” и “Любовна мъка” от Крайслер), Милош Чорлиа от Сърбия („Романс” от Вагнер, „Виенски каприз” и „Малък виенски марш” от Крайслер) и Арслан Буюккая от Турция („Романс” от Григ и „Китайско барабанче” от Крайслер).

С невероятна лекота, усет към романтичния стил и фина фразировка те изпълниха своите пиеси, акомпанирани от Марина Капитанова, и заслужено бяха възнаградени с бурни аплаузи.

Знаменитият „Романс” от Шостакович, “подарен” от деветимата цигулари и пианистката Марина Капитанова на плевенската публика, се превърна в прекрасен финален акорд на концерта.

Със същата програма младите цигулари от класа на проф. Минчо Минчев ще се представят
на 6 март в залата на НМУ “Любомир Пипков” – София.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
06.03.2008 г. 19:21
Етикети:
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5423-tsigulkov-kontsert-v-pleven