След-и

ДТ "Сава Огнянов" представи "Фламбе" по Ханох Левин

За втори път поставят пиеса на израелския автор на русенска сцена

◊ СЪБИТИЕТО

На 20 февруари на малка сцена в ДТ „Сава Огнянов” в Русе се игра пиесата „Фламбе” по Ханох Левин. Участие взеха актьорите - Мариана Крумова, Ясена Господинова, Венцислав Петков и Крум Берков. Постановката и музикалното оформление са дело на режисьора Александър Беровски, сценография и костюми - Елица Георгиева.


◊ ЗА ПИЕСАТА

Дребнотемието и обърканият свят на хората са акцентите в постановката. Като цяло пиесата е необичайна, защото е като мозайка от сцени, които сами по себе си рисуват и допълват действителността. С много чувство за хумор са наситени скечовете и драматургичните миниатюри. Смехът е тъжен. Човекът е смачкан и унижен в скечовете, а цинизмът само подсилва гротесковото му присъствие. Авторът и режисьорът умело провокират публиката с пиперливите реплики, подтикват я да потърси собственото си его в обърканото измерение на абсурдните ситуации, които стават всеки ден в живота.


◊ ЗА АВТОРА

Ханох Левин е явление на израелската култура. Той е поет и писател, провокативен драматург и режисьор, нарушител на общественото спокойствие. Преживе е признат за класик. Изминава 30 години творчески път от всенародна ненавист до всенародна обич. В края на 60-те години на миналия век привлича вниманието със злободневни драматургични творби. Повечето му текстове скандализират широката публика. Героите му изразяват нихилистично, дори цинично отношение към религии и национални митове. Левин е написал десетки скечове и 63 пиеси. В България са играни две произведения на Ханох Левин: „Хора с куфари” - в „Сълза и смях” и в ДТ „Сава Огнянов” - Русе, „Крум” в театър „Стоян Бъчваров” - Варна - постановка на Явор Гърдев.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
20.02.2008 г. 22:55
Посетено:
834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5349-dt-sava-ognyanov-predstavi-flambe-po-hanoh-levin