След-и

"Автограф за Перник" със Симеон Идакиев

Винаги може повече

"Автограф за Перник" със Симеон Идакиев


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 януари 2008 г. (четвъртък) от 17.30 ч. в Малкия салон на Общински комплекс Дворец на културата, гр. Перник, се състоя поредното издание на рубриката "Автограф за Перник".

Гост бе журналистът Симеон Идакиев.


◊ КОЙ Е СИМЕОН ИДАКИЕВ?

Симеон Идакиев е роден в Радомир. Учи в МЕИ за инженер, но се отказва и завършва българска филология във Велико Търново. Дълги години води географската рубрика на БНТ "Атлас", като първото издание е на 6 октомври 1968 г.

Посетил е около 120 държави. Първият му филм е "Строители на яхти". Той е автор и на редица книги - "Азиатски маршрути", "Мечта по южния кръст", "Един мъж, един автомобил, една камера", "С яхта около Европа", "Виа Вита - 100 дни в Латинска Америка".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

"Винаги може повече" написа на бялата дъска Симеон Идакиев като автограф на Перник. На срещата си с перничани той разказа за много от интересните си пътешествия из света. Първите страни, които посещава, са Италия и Куба. От пътешествието си до Мачу Пикчу подготвя и излъчва 16 филма, като до онзи момент в България няма правени филми за Южна Америка.

Идеята за книгата му "С яхта около Европа" се ражда, след като заедно със свои съмишленици обикаля Европа на яхта. Със Симеон Мильов са автори на филм за обектите в Перник. Всички филми на Симеон Идакиев, които се излъчват в рамките на рубриката "Атлас", както и книгите му, са плод на дългогодишното му странстване из света.

На въпроса обаче коя е любимата му страна, без да се замисли, отговаря: "България". Според него тя е най- красива, има фантастична природа. Проблемът обаче е, че "тя силно страда от гледна точка на своята реклама - отделят се малко пари, затова не може да се популяризира", казва журналистът. По време на тримесечния си престой в една държава той постоянно следи телевизиите и за тези три месеца вижда само един-единствен репортаж за българските мартеници.

Освен това за него е страшно безумие прекомерното застрояване на дадени обекти. Например в Пампорово събарят даже пистата, за да построят някакви огромни сгради. "Покъртително нещо", възкликва Идакиев.

От пътешествията си той има редица сувенири - статуетки от Гвинея, уникална колекция от ножове и др. Когато пътува в чужди страни, си служи с английски и испански език. Мястото, където много е искал да отиде, но не е успял, е Френска Полинезия.

Изключително интересни бяха разказите на Симеон Идакиев за публиката. Особено впечатление обаче той направи на младежите от Общински младежки съвет, които след срещата се снимаха с него.
Автор:
Деница Михайлова
Публикация:
26.01.2008 г. 17:30
Посетено:
1745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5217-avtograf-za-pernik-sas-simeon-idakiev