След-и

Ваклуш Толев със "Златната фиала" за цялостно литературно творчество и обществена дейност

Тържествена вечер в София

Ваклуш Толев със "Златната фиала" за цялостно литературно творчество и обществена дейност
Ваклуш Толев с "Разпилени бисери"


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 януари 2008 г. в Централния Военния клуб в София известният теолог и философ Ваклуш Толев отпразнува 85-годишния си юбилей с премиера на стихосбирката си „Разпилени бисери”.

Поезията е музика, която се усеща, картина, която се помни, мъдрост, която дава живот, каза Ваклуш Толев на тържеството. Той е познат на търсещите духовна култура с трилогията си „История и теория на религиите”, книгата „Седемте лъча на еволюцията”, авторското списание „Нур” и за първи път - в светлината на поезията.

„Разпилени бисери” събира запазените фрагменти от едно мащабно поетично творчество, включващо над 1000 стихотворения, 16 поеми и 3 драми. Голяма част от тях са създадени в периода 1946-1956 г. и скоро след това са напълно унищожени. До читателя днес достигат творби, които в по-късните години са посвещавани по различни поводи на близки и приятели на автора.

Някои от най-ярките „бисери” с неповторим актьорски усет поднесе Мариус Донкин, който накара препълнената зала да преживee по най-сърдечен начин всеки техен ред, всяка тяхна дума.


◊ ДУМИ НА ИЗДАТЕЛЯ

С Ваклуш Толев се запознах сравнително късно визуално, но имах чувството, че го познавам много отдавна. Защото съм си позволявал – къде плахо, къде по-нахално от време на време, да запаля някоя свещичка в храма на познанието. Когато се запознахме, в него припознах един от жреците в този храм. За мен той е поданик на духовното царство България, каза Петко Атанасов – литератор, журналист и издател, представяйки „Разпилени бисери”. Няма как да отделим тези стихове от цялостното творчество на Ваклуш Толев, продължи той. По-скоро те са едно поредно послание от негова страна – в никакъв случай ненатрапващо и неналагащо нещо. Впрочем точно такова, каквото е присъствието на Ваклуш Толев в българския духовен живот. Всеки ред, всяка дума са неслучайни. Те са изстрадани. Неговите текстове, дълбочината на мислите, които прозират през тях ни носят едно послание – много по-мъдро и много по-далечно, отколкото част от литературата, която се появява на пазара през последните десетилетия.


◊ ПОВЕЧЕ

Иван Станчев, председател на Фондация „Съкровищата на Панагирик”, която популяризира материалните и духовни символи на културите по българските земи, награди Ваклуш Толев със „Златната фиала” за цялостно литературно творчество и обществена дейност. Наградата връчиха Павел Цветанков и Панка Тодорова, внуци на откривателите на Панагюрското съкровище – братя Дейкови.


Автор:
Николай Василев
Публикация:
14.01.2008 г. 14:41
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5172-vaklush-tolev-sas-zlatnata-fiala-za-tsyalostno-literaturno-tvorchestvo-i-obshtestvena-deynost