След-и

От люлката до фронта

Вдъхновен разказ за необикновени хора

◊ СЪБИТИЕТО

На 10 януари 2007 г. в зала „Гигантски кристали” на Националния музей „Земята и хората” се състоя премиерата на една рядка и ценна книга – художествено-документалната повест „От люлката до фронта”, посветена на житейската участ на авиаторите Павел и Петър Павлови – първи братовчеди от плевенското село Тръстеник, дало на България и на българската авиация общо седмина въздушни асове.

Авторката Детелина Павлова, издала през последните години няколко поетични книги, е извършила истински  творчески подвиг, за да създаде този вълнуващ разказ за историята на българската авиация. Цели пет години посвещава тя на търсене и издирване на архивни материали, среща се и разговаря с десетки хора, проучва множество източници. Книгата е богато илюстрирана със снимки (главно от семейни архиви), което дава ярка представа за някогашното време и за живота на тогавашните хора.


◊ ПОВЕЧЕ

На премиерата присъстваха и неколцина потомци на някои от героите, описани в книгата, както и представители на Главния щаб на ВВС.

Представянето води писателят, сатирик и поет Петър Софрониев. Поетът Иван Есенски (заедно със Софрониев той е рецензент на „От люлката до фронта”) в своето вдъхновено слово разкри една удивителна ирония на съдбата: как попадналият по стечения на обстоятелства в САЩ млад български авиатор Асен Йорданов (патентовал стотици свои изобретения в страната на неограничените възможности – десетина повече от патентите на Т. А. Едисон) създава първите самолети „Боинг”; години след това по време на Втората световна война „летящите крепости” бомбардират София и срещу тях излизат на смъртен бой бившите колеги и приятели на Асен, сред които са майор Павел Павлов и поручик Димитър Списаревски, загинали във въздушен бой съответно на 10 и 20 декември 1943 г.

Петър Софрониев говори за книгата също и като неин рецензент и прочете писмо от редактора на „От люлката до фронта” - известният писател Димитър Мантов, който не присъства на представянето по здравословни причини. В предговора си Димитър Мантов нарича творбата „сполучлив разказ за минали лица и събития”.

Пианистката Елена Бояджиева с виртуозни изпълнения допълни атмосферата на премиерата, която, както се изрази водещият Петър Софрониев, от анонсирана като малка културна проява в зимна София, се превърна в голямо духовно събитие, стоплило сърцата и обогатило познанията на присъстващите.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
11.01.2008 г. 11:04
Посетено:
454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5161-ot-lyulkata-do-fronta