След-и

Унгарски музиканти в зала "България"

Уникален органов концерт

Унгарски музиканти в зала "България"


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 януари 2008, неделя, от 19.00 часа в Зала "България" се състоя новогодишен органов концерт с участието на Ласло Фашанг (орган) и Балаж Соколаи-Донго (гайда, кавал, саксофон).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Най-успешният унгарски органист през последните години, Ласло Фашанг, свири в София в съпровод на Балаж Соколаи-Донго (гайда, кавал, саксофон). В програмата бяха включени творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио де Кабесон, Ласло Фашанг и Балаж Соколаи-Донго.
Една невероятна смесица от класическа органова музика и фолклорни и джаз инструменти!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Ласло Фашанг е завършил Музикалната академия в Будапеща и Консерваторията в Париж. След дългогодишно пребиваване в чужбина от 2004 г. живее в Унгария. През 2002 г. на конкурса в Калгари (Канада) печели златен медал за импровизация, през 2004 г. на органовия конкурс в Шартр, считан за най-престижен в света, му присъждат голямата награда за интерпретация и наградата на публиката. Концертира по цял свят, като същевременно преподава импровизация в Музикалната академия на Сан Себастиян (Испания).

За да представи възможностите за импровизация на орган, редовно изнася концерти с едни от най-талантливите представители на унгарското музикално общество (Беа Пая, Балаж Соколаи-Донго и др.).

Негови солови записи се издават в Япония и Франция. Печели награди на редица международни музикални конкурси. Изнася концерти в Европа, Северна Америка, Япония.

http://www.fassang.hu
http://www.fassang.orpheia.hu

Балаж Соколаи-Донго е изпълнител на народна музика и на вдъхновени от народната музика импровизации на гайда, кавал и саксофон. Собствените си композиции формира при по-задълбоченото проучване на фолколора на Карпатския басейн. През 1994 г. е удостоен със званието „Млад майстор на народното изкуство”. В периода 1990–2000 г. е свирил и в редица музикални състави.

Познат е на българската публика от концертите му с народната певица Марта Шебещьен.

http://www.dudart.hu

Концертът беше организиран от Унгарския културен институт със съдействието на отдел "Култура" към Столична община.

Автор:
Унгарски културен институт, София
Публикация:
06.01.2008 г. 14:29
Посетено:
1309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5134-ungarski-muzikanti-v-zala-balgariya