След-и

Българска коледна вечер в Люблинския университет "Мария Кюри-Склодовска"

Посвещаване в българистиката

Българска коледна вечер в Люблинския университет "Мария Кюри-Склодовска"


◊ СЪБИТИЕТО

И пак дойде декември, и пак българистите от Люблинския университет "Мария Кюри-Склодовска" се събраха да празнуват... По щастливо стечение на обстоятелствата – за втори път през този месец.

Всяка година всички ние, студентите, които следваме славистика, нашите преподаватели, а също и поканените гости, се срещаме, за да празнуваме Коледа. Наред с това, срещата е и идеална възможност да разговаряме за България, да танцуваме български танци и да пием българско вино. Kазано по-кратко – да се възхищаваме от България и нейната култура.


◊ ПРАЗНИКЪТ

Срещата беше на 18 декември 2007 и започна в 17 часа. Дойдоха преподавателите ни: професор Феликс Чижевски - ръководител на Института по славянска филология, професор Петър Сотиров – ръководител на Катедрата по славянско езикознание, доктор Албена Вачева, доктор Николай Папучиев и доктор Пьотр Злотковски, а също така много студенти от първи, втори и трети курс.

Имахме и специален гост от Америка: сред гостите бе и професор Kевин Kристиансон от Техническия университет в Тенеси, който е в Люблин за една година. Той е в нашия университет, за да преподава английска литература на студенти, следващи англицистика и американистика. Интересът му към културите и литературите на славянските народи го беше довел на нашата сбирка. Според него, това е идеална възможност да види как се празнува Коледа в България.

След кратки приветствия студентите от втори курс направиха фотопрезентация от летния лагер в България. Лагерът е една от традициите на студентите от нашата специалност. Всяко лято около 10 слависти, под ръководството и опеката на доктор Мариола Мостовска, заминават за България, за да учат езика и да опознават културата на страната.

Миналото лято отидоха за 10 дена на Черно море. Бяха във Варна, Слънчев бряг, Обзор и точно оттам бяха снимките. По време на прожекцията видяхме прекрасни черноморски пейзажи: златния пясък на плажовете, лазурното море, зелените дървета и щастливите, усмихнати хора.

След това се разнесе българска народна песен. Станахме всички заедно, защото знаехме, че е дошло време за първия тост. Вдигнахме го за чудесните ни преподаватели и за уголемяващия се кръг на люблинските българисти.


◊ И ОЩЕ

Следващата точка от програмата беше „посвещаване в българистиката” на студентите от първи курс и приемането им сред българистите в университета. Но за да има повече смях и всички да се забавляват още по-добре, колегите от втори и трети курс приготвиха за тях няколко задачи: въпроси за България (географското й положение, столицата й, историята й и т.н.), разпознаване на българско от полско вино по вкуса и четене на няколко български скоропоговорки.

Резултатите от този кратък конкурс показаха, че новите студенти имат само общо знание за България, но много добре познават вкуса на българското вино и без никакви проблеми четат дори най-трудните български текстове.
Но тази година в нашия институт приемахме не само студенти, а също така и един преподавател от България: доктор Николай Папучиев. И за него приготвихме малка изненада - скоропоговорки, но за да не бъде толкова лесно, скоропоговорките бяха на полски. Когато ги видя, доктор Папучиев не изглеждаше много щастлив, но след кратка подготовка, ги прочете почти идеално, което предизвика големи аплодисменти.

Същите полски скоропоговорки поиска да прочете и професор Кристиансон. И той също се справи много добре и получи ръкопляскания, не по-малко отколкото нашият преподавател.

Срещата ни не бихме могли да приемем за празнична, ако бяхме забравили за Коледа и за българските коледни традиции и обичаи. Кратка лекция по тази тема прочетоха студенти от втори курс.

Една от изненадите на вечерта беше гостуването на студенти, които следват белоруски език, и на магистър Наталия Русецка. Специално за нас те изпълниха три белоруски коледни песни. Ние пък ги почерпихме с българско вино и ги научихме да играят право хоро. След това дойде време за веселата част от програмата. Пяхме и танцувахме още няколко часа. Залата се оказа тясна – хората се извиваха из коридорите на института. Към 21 часа всички уморени, но щастливи, се разделихме.

Честита Коледа, весели празници и успешна година на всички!!!
Автор:
Аня Пиркош
Публикация:
26.12.2007 г. 22:15
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5114-balgarska-koledna-vecher-v-lyublinskiya-universitet-mariya-kyuri-sklodovska