След-и

Група "Саракина" на живо

Студентски празник в Люблин, 2008

Група "Саракина" на живо


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година в университета „Мария Кюри-Склодовска”, гр. Люблин, Полша, отбелязахме Студентския празник по необичаен начин – с концерт на група Саракина, който се състоя на 7 декември.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА И ЗА ГРУПАТА

По покана на професор Петър Сотиров изпълнителите от Саракина се съгласиха да ни направят съпричастни с изкуството си по време на празника на студентите в България. Концертът съвпадна с участието на групата във фолклорен фестивал в Люблин, на който се срещнаха изпълнители от различни страни.

Кое беше необикновеното на този 8 декември? За първи път от началото на нашето обучение тук се случи такова нещо – българска музика, специално за нас, на живо! И второ, самата музика.

Саракина изпълнява балканска музика с джазов аранжимент. Инспирацията за такава необикновена за поляците музика е самата България. От Яцек Греков – основателят на групата и един от музикантите, узнах, че е следвал в България. И сега ходи там – всяка година – за да се среща с музиканти и да свири навсякъде... дори под дърветата в гората край Шумен, както сам той разказа.

„Тази музика е много разнородна и напълно ни е достатъчна, каза ми Яцек в разговор след концерта. Нямаме нужда да черпим от гръцки, сръбски или румънски мелодии. Познаването на музиката само от различните региони на България е невероятно интелектуално приключение”.

Групата се състои от трима мъже – музиканти по образование и по призвание, които започнали да свирят заедно през 1999 година. През годините съставът се променя, но лицето на групата се запазва. А какво става с музиката? Не може да се каже, тъй като тя е динамична и търси предизвикателства, които непрекъснато да изпитват уменията и издръжливостта на музикантите.

„Различните хора имат различни интереси, а тези интереси различно траят във времето” – казва Яцек.
В началото са той и Янек Млейнек – кларинетист. Яцек свири на гайда, кавал и акордеон – след техническото образование в България той завършва и Виенската консерватория. Нов член на групата е Матеуш – който свири на контрабас. „Много е трудно да съберем хора в Полша, които да свирят екзотична за поляците музика просто заради удоволствието... От друга страна, тази музика е доста сложна. Тук има танци на 9/8 и 11/16 и архаически скали.”

Трудно е, обаче след много напрегната и тежка работа, дълги часове занимания с инструмента, хората могат да се радват на толкова приятни ритми. Каквито ние можахме да чуем в петък вечерта. (И малка част от които межете да чуете и видите тук: http://www.sarakina.art.pl).
           
За организацията на концерта от името на Кръжока по българистика отговаряхме аз и моята колежка Анна Пиркош. Благодарение на усилията и съдействието на проф. Феликс Чижевски и проф. Петър Сотиров успяхме да уредим всичко навреме. Дори се изненадах малко от големия интерес... Залата беше пълна и всички бяха в очакване.

Всичко беше наред, но лекото безспокойство да не се случи нещо неочаквано, не ме оставяше до първите акорди. Когато Саракина започна да свири, забравих за целия свят. Чудесните мелодии ми напомниха за любимата България. Саракина ни взе на необикновено пътуване из познати и непознати български региони. Заедно с понякога нежни и спокойни, а понякога живи и весели ритми оживяваха спомени, весели и тъжни моменти в България. След първата песен исках да плача от радост като малко дете, побиваха ме тръпки. Всеки слушаше внимателно, чуваха се само отгласи на флешове. Между песните Яцек разказваше малко за сюжета, за България и малко за историята на групата. Накрая групата изпълни песен, на която танцувахме хоро.

Това беше много важно събитие за нас, студентите. Тези, които учат в нашия факултет, можеха да се докоснат до България и българската култура чрез чудесната българска музика. Тези, които вече са били в България, можеха да се пренесат там отново. И да се насладят на чувствените мелодии, които носят спомени за места, където са оставили сърцата си.

На концерта научихме и още нещо, което искаме да споделим: Саракина има планове да съедини най-скъпите мелодии за българи и за поляци в единен музикален проект. Те искат да обединят музиката на Шопен с балканската музика. Ще чакаме резултата с нетърпение.

А дотогава – концерт във Варшава на 25 януари 2008 година. Заповядайте!!!
Автор:
Юстина Попик
Публикация:
16.12.2007 г. 23:36
Посетено:
1014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5089-grupa-sarakina-na-zhivo