След-и

Признание и пореден успех за танцовия състав на НУИ “Панайот Пипков” в Гърция

Към Европа чрез традицията

Признание и пореден успех за танцовия състав на НУИ “Панайот Пипков” в Гърция


◊ СЪБИТИЕТО

Oт 5 до 11 ноември 2007 година танцовият ансамбъл при НУИ "Панайот Пипков" - Плевен изнесе три самостоятелни концерта в Атина.

Изявата бе в рамките на XI Международен музикален фестивал и по личната покана на президента на фестивала г-н Страсус Кавурас.



◊ ИСТОРИЯТА

Вече шест години в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в град Плевен се развива класът по народни танци – една специалност, която привлича все повече млади хора.

Първият преподавател от създаването на специалността е Пламен Николов, който неуморно и последователно учи и възпитава своите ученици в любов и всеотдайност към българския танц. Амбициозно и с жар вече шеста година той изгражда своя състав и точно толкова пъти показва достиженията му на международната сцена през последните две години. Турция, Гърция, Италия и Испания са страните, в които талантливите млади танцьори разкриват красотата и богатството на българския фолклор, печелят многобройни приятели на Плевен и България.


◊ МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ

През юли 2007 година съставът на НУИ “П. Пипков” с ръководител Пламен Николов е сред участниците в международния музикален фестивал в Кантонигрос – Испания. В конкурсната надпревара участват около 20 танцови и повече от 30 хорови състава от петте континента.

Ансамбълът на НУИ “П. Пипков” се откроява със своите разнообразни и завладяващи танци, поднесени на високо професионално ниво, и с ярките, грейнали народни костюми (за съжаление не собствени, а отново предоставени безвъзмездно от приятели на състава). Всичко това е забелязано от ръководителите не само на другите танцови състави, но и от диригенти на хорови формации.

Така младите танцьори получават специална покана за концерти в рамките на XI-тия международен музикален фестивал в столицата на съседна Гърция. Заслужава да бъде отбелязан фактът, че участието на единствения танцов състав в престижния форум в Атина е прецедент и високо признание за нивото на ансамбъла на НУИ “П. Пипков”.


По личната покана на президента на фестивала Страсус Кавурас българският състав (16 танцьори, 4 инструменталисти и една народна певица) изнася три концерта от 5 до 11 ноември.

В програмата, разделена на три блока по 20 минути, са включени северняшки, тракийски и шопски танци. Приятели и съмишленици, възпитаниците на НУИ “П. Пипков” танцуват, пеят и свирят с ентусиазъм, който неизменно печели публиката. А тя – публиката, посреща възторжено младите изпълнителите и многократно ги извиква на бис.

И съвсем естествено те получават следваща покана за участие през месец юни следващата година на пореден фестивал в Гърция, но този път в град Солун.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
11.12.2007 г. 15:31
Етикети:
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5064-priznanie-i-poreden-uspeh-za-tantsoviya-sastav-na-nui-panayot-pipkov-v-gartsiya