След-и

Културни вести от Чирпан

Декември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Поетична вечер, посветена на поета Димитър Данаилов

На 3 декември 2007 се навършиха 86 години от рождението на чирпанския поет Димитър Данаилов, почетен гражданин на Чирпан и дългогодишен уредник на къща-музей “П. Яворов” в града.

Неговите съграждани и събратя по перо поднесоха свежи цветя пред паметника му в градския парк. Поетът Георги Ангелов произнесе слово за поета, човека, гражданина Димитър Данаилов - една от емблематичите фигури в Чирпан.

В къща-музей “П. Яворов” свои стихове прочетоха Георги Ангелов, Неделчо Ганев, Таньо Клисуров и Христо Караславов. 

На ученици от 12-ти клас на училище “П. Яворов” от Чирпан, участници в Международна  конференция на тема ”Историческата памет - мост между минало и бъдеще” и “Предизвикателствата пред науката във връзка с членството на България в ЕС”, организирана от Съюза на българските учени в Ст. Загора, бяха връчени  сборници с разработки от конференцията, преведени на три езика.


Поетът Георги Ангелов от с. Зетьово е поканен за участие в нова антология с родолюбива тематика.

Организатор е Академията за европейска култура “Орфеева лира“ към Министерството на културата.

Първата антология ще носи емблематичното име “Имам родина” с подзаглавие “Съвременна българска поезия за родината”. Поканените автори ще участват с най-доброто си стихотворение на тази тема.


Поетесата Ваня Душева е номинирана за “Будител на с. Зетьово за 2007”.

Като дългогодишен председател на местното читалище, тя реализира редица културни мероприятия в селото. В момента е учител в местното училище, член е на  Кабинета на младия писател към Съюза на българските писатели, автор на стихосбирката “Безброй разсипани пътища”, публикува свои творби в местния печат. Честито!

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
06.12.2007 г. 18:38
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/5038-kulturni-vesti-ot-chirpan