След-и

В чест на юбилея на проф. Никола Георгиев

Премиера на бр. 6 на сп. "Български език и литература"

◊ СЪБИТИЕТО

В чест на проф. Никола Георгиев е насловът на кн. 6/2007 г. на сп. “Български език и литература”. Изданието е по повод 70-годишнината на “анархиста законодател” на българското литературознание и е израз на дълбоко уважение към всичко, направено от него за нашата литературоведска наука, за културата и духовността ни. Жест на почит към това дело бе премиерата на нарочно подготвения брой на “Български език и литература”.

Домакин на премиерата бе Чешкият център в София. На 27 ноември 2007 г. той посрещна професора от Софийския университет, теоретика на литературата и бохемист Никола Георгиев. Своята благодарност и поздрав към него изразиха с присъствие или с кратко слово членове на редколегията на сп. “Български език и литература”, директорът на Главна редакция на педагогическите издания Здравка Бобева, Интститутът по литература при БАН в лицето на директора му ст.н.с. д-р Рая Кунчева и на други изтъкнати негови представители, преподаватели в СУ “Св. Климент Охридски”, в Шуменския и в Новия български университет, издателство “Просвета”, бохемисти, учители.

Накратко бяха представени статиите, поместени в специалния брой на “Български език и литература”, в техните три тематични направления: личността на Н. Георгиев като преподавател и литературовед (Л. Георгиев, М. Герджикова, А. Личева); обсъждане на теоретични въпроси – предмет на научен интерес от страна на Н. Георгиев (Р. Коларов, Т. Христов, Д. Григоров); текстове, които изхождат от идеи и постановки на Н. Георгиев (И. Александрова, М. Янакиева, М. Фадел, Д. Чавдарова, П. Михайлов).

В съответствие с разбирането на проф. Никола Георгиев за ненужността на гръмките чествания и кампанийните литературни изяви празничната вечер завърши скромно, с по чаша вино, но допълнително одухотворена от музиката на Шуберт, в изпълнение на пиано от съставителя на броя Миряна Янакиева.


◊ АНОНС ЗА ПО-ЧИТАТЕЛИ НА ПРОФ. Н. ГЕОРГИЕВ

Очаквайте статиите от юбилейния брой 6 на сп. "Български език и литература" в LiterNet!
Автор: Огняна Георгиева-Тенева
29.11.2007 г. 16:29
Посетено: 478
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4975-v-chest-na-yubileya-na-prof-nikola-georgiev