След-и

В деня на християнското семейство се роди още едно – това на конкурсите и фестивалите

Срещу безхаберието и пошлостта в изкуството

◊ СЪБИТИЕТО

Първата национална среща на директорите на национални и международни фестивали за изпълнение на популярна песен

На 22 ноември 2007, точно когато слънцето проби мъглата, паднала над град Горна Оряховица, представители на двадесет града и двадесет и два фестивала и конкурса от цялата страна бяха посрещнати от кмета на гр. Горна Оряховица – г-н Йордан Михтиев, председателя на общинския съвет – г-н Мирослав Петков, и председателя на читалищното настоятелство – г-н Атанас Петров. 

Г-н Михтиев приветства с “Добре дошли” на “Първата национална среща на директорите на национални и международни фестивали за изпълнение на популярна песен” и пожела ползотворна работа на събралите се. А между тях бяха имена като композиторите Стефан Диомов, Валентин Пензов, Юлиан Слабаков, представители на поп и рок фестивали като “Бургас и морето”, Поп-рок конкурс “Сарандев” – гр. Добрич, “Златна Месемврия”, “Сребърна Янтра”, "Короната на Търновград”, “Северно сияние” и други.

Специални гости бяха и хората от шоубизнеса, представени от Мая Райкова – продуцент на българска поп и рок музика в БНР. Получи се и специално поздравително писмо от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Целта на събирането бе да се споделят общите проблеми и да се потърсят решения. Но по-важната и несравнимо по-трудната цел бе да се потърси начин за организиране на календара на фестивалите у нас. Да се създаде база данни и система за взаимопомощ между фестивалите. Да се направи категоризация на фестивалите по качество на организация, качество на участващи изпълнители, качество на изпълнявани песни и по качество на техническо обезпечение. На тази, по-голяма и трудна цел решението е едно – обединяване в асоциация на българските фестивали.

Тук е мястото да отбележа, че всички единодушно приеха идеята за създаване на такава асоциация, както и да благодаря за инициативата да ни събере и да убеди ръководството на града във важността на тази среща, на една сърцата жена, вокален педагог, дала много прекрасни певци на родния шоубизнес – г-жа Аделина Колева.

Предвид организационните трудности при създаването на такава асоциация, бе решено да се създаде работна група за подготовка на базисните документи и в средата на м. март, 2008 г., с любезното домакинство на гр. Несебър, да се проведе “ІІ национална среща на директорите на национални и международни фестивали за изпълнение на популярна песен”, на която да се приемат устава и ръководството на бъдещата асоциация, както и други документи, регламентиращи работата и отношението на членовете й.

Знаем добре, че в едно семейство не винаги всичко върви по мед и масло, знаем също, че когато има проблеми, семейството се обединява, за да оцелее. Знаем, че на сградата на парламента е написано: ”Обединението прави силата”. Знаем и притчата за Хан Кубрат и стрелите. И знаем, че ако допуснем да се разделим, преди да сме се обединили, то безкултурието, безхаберието за младите хора, пошлостта в изкуството и профанизма не само ще ни залеят, а направо ще ни заличат от лицето на земята. Тогава вече ще е късно за каквито и да е рехабилитационни процеси в българската култура и изкуство!
 
Вярвам, че поставихме основите на нещо нужно, важно и, надявам се, ползотворно!


---------------
* Мартин Кърнолски – продуцент и представител на няколко фестивала за България, директор на фестивала “АртЗона”, инициатор за създаването на АМФИ – Асоциация на международните фестивали на изкуствата.

Автор:
Мартин Кърнолски
Публикация:
26.11.2007 г. 10:53
Посетено:
522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4947-v-denya-na-hristiyanskoto-semeystvo-se-rodi-oshte-edno-tova-na-konkursite-i-festivalite