След-и

Новият сезон на поредицата „Поети с китара”

Андро, Добри и приятели в читалище „Н. Хайтов”

Новият сезон на поредицата „Поети с китара”
Миша Илиев, Андро Стубел и Добрин Атанасов
Снимка: Петьо Вълков



◊ СЪБИТИЕТО

На 5 ноември 2007 бе открит новият сезон на поредицата „Поети с китара” при столичното читалище „Николай Хайтов”, която се провежда с успех за пета поредна година по инициатива на Димитър Христов.

Досега на сцената на салон „Дамян Дамянов” при читалището със свои самостоятелни концерти се представиха почти всички български бардове, сред които Пламен Ставрев, Гриша Трифонов, Светослав Георгиев, Гинчо Павлов, Маргарита Друмева, Красимир Йорданов, Христо Граматиков, Невен Кидеров, Милен Тотев, Мария Бъчварова, Светла Георгиева, Доротея Табакова, Милена Очипалска, Светлана Комогорова – Комата, Тодор Янкулов, Красимир Първанов, Петър Вълков, Стефан Гераксиев, Геновева Цандева, Венцислав Димитров, Славимир Генчев и други. 

Трябва да се изкаже голяма благодарност на настоятелството на читалище „Н. Хайтов” в лицето на Иван Баджев – председател, и Ценка Павлова и Емилия Георгиева - членове, което прие това предизвикателство и предостави чудесни условия за изява на българските поети с китара.

Поредицата се превърна в културно събитие от национален мащаб, защото даде възможност на бардовете да разкрият по-цялостно своето изкуство – нещо, което е невъзможно на националните бардовски фестивали, където се събират по 40-50 изпълнители и не достига време за пълноценна изява на всеки.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Подновяването на поредицата започна с много силен концерт на Андро Стубел и Добрин Атанасов (Добри), в който се включиха също и Деница Иванова, Димитър Тарлалежков и младият поп-певец Миша Илиев; последният представи песента на Андро Стубел „Най-красивото лице”, която ще се състезава на 11 ноември т.г. в „спорното мероприятие” (както го нарече самият Андро) „ЕвроБГвизия” - една песен с много добри текстови и музикантски качества, която напълно заслужава и може да представи успешно България в конкурса на Евровизия. Гласуването за песента е на 23 ноември.

Андро и Добри изпяха вдъхновено свои авторски песни. Чухме кахърни, “мискински”, апокалиптични и диаболични парчета с въздействащи поетични текстове и оригинални мелодии.

Междувременно Андро и Добри съобщиха повече подробности за създадения от тях музикален лейбъл missskin.net и за неговата продуцентска и издателска дейност, за което вече поместихме информация в бюлетина на LiterNet.

На 27 ноември т.г. цялата група (заедно с Питкин и други музиканти от лейбъла) ще изнесат голям концерт в клуб „Тукан” в Студентския град.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
06.11.2007 г. 13:55
Посетено:
530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4811-noviyat-sezon-na-poreditsata-poeti-s-kitara