След-и

Архимандрит Захариас от Есекс за отец Софроний

Духовна беседа пред русенските православни християни

Архимандрит Захариас от Есекс за отец Софроний


Изненадващо много хора събра камерната театрална зала в Доходното здание в последния ден на октомври. Там в сряда вечерта архимандрит Захариас от православния манастир в графство Есекс във Великобритания гостува на русенските православни християни с духовна беседа за своя наставник схиархимандрит Софроний.

Изненадата от препълнената с русенци камерна зала идва най-вече от това, че по същото време в големия салон на Доходното здание вървеше мащабната светска церемония по връчването на националната литературна награда "Канети".

Скромната атмосфера на религиозната сказка и благочестивото излъчване на личността на госта от Великобритания беше привлякла вниманието на търсещите извисеността на духа на фона на недотам ясното и отрадно битие. Свещеници, педагози, интелектуалци, обикновени миряни с христолюбиво смирение - както подобава - приветстваха влизането на отец Захариас и въвеждащото слово на Русенския митрополит Неофит.

Докладът на архимандрита от патриаршеския ставропигиален манастир на Вселенската патриаршия "Св. Иоан Кръстител" за живота и святата мисия на отец Софроний предизвика размисъл и много въпроси у аудиторията. Русенци видимо бяха впечатлени от духовния подвиг на отец Софроний, роден в Москва с мирското име Сергей Сахаров и загърбил вероятната кариера на живописец в името на служението на Бога. Отец Софроний изживява нелек за светските представи живот. През 1947 година успява да издаде в Париж книгата "Старец Силуан" за бележития св. Силуан Атонски. Схиархимандрит Софроний Сахаров е и създател на манастира в Есекс, датиращ от 1959 г. Там, в светата обител, схиархимандрит Софроний умира на 97-годишна възраст. Неговата святост е символ и пример за божественото вдъхновение и пророческия живот", убедени са неговите ученици, сред които е и архимандрит Захариас.

Той отговори на множество въпроси, възникнали у русенските слушатели на сказката, като покори аудиторията с непосредственост и човечност. За слабо посветените в материята изненадващите тези на о. Софроний за радостта на покаянието, както и посланията му "Дръж главата си в ада, а сърцето си - отворено за Бога" и "Обичай враговете си" получиха логичното и мотивирано богословско тълкувание на архимандрита.

Отец Захариас пристигна в Русе след срещи с духовници, богослови и миряни в София и Велико Търново. Той идва в България непосредствено след участието си в  международна конференция в Гърция под наслов "Старец Софроний - богослов на нетварната светлина". На християнския форум основният доклад е бил на о. Захариас.

На следващия ден о. Захариас, в съслужение с много духовници отслужи св. Литургия в болничния храм “Св. Василий Велики”. Целият препълнен храм пя с вдъхновение, което се усети най-вече когато почти всички пристъпиха и се причастиха със светите Дарове. Затова след отпуста на Литургията о. Захариас благослови този духовен квас да закваси много тесто.
Беседата със стареца продължи дълго след това в конферентната зала на храма, където той благославяше болни, сираци, отговаряше на лични въпроси, напътстваше и най-вече раздаваше духовна радост. Именно тя остана в сърцата и душите на всички.
Автор:
Нели Пигулева
Публикация:
06.11.2007 г. 12:21
Посетено:
782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4807-arhimandrit-zaharias-ot-eseks-za-otets-sofroniy