След-и

Най-младият вокален студентски състав при ШУ „Епископ Константин Преславски” навършва 1 година

Квартет "Абагар" - оригиналност и истински осъзната национална принадлежност

◊ СЪБИТИЕТО

Съставът за автентична и обработена народна музика „Абагар” ще навърши 1 година на 4 ноември 2007 г.

Въпреки малката сценична практика, студентският квартет върви смело по утъпканите пътеки в жанра.

Талантливите Калина Чолакова, Стефка Томова, София Генова и Христина Йорданова, са забелязани от изтъкнатият музиколог г-жа Румяна Цинцарска още при дебюта им на конкурса “Мост между поколенията”, проведен в град Търговище на 3-5 ноември 2006, където са удостоени с награда като най-добър студентски състав.

Ръководител на състава е вокалният педагог Сашка Ченкова  - хоноруван асистент в Педагогическия факултет на ШУ „Епископ Константин Преславски”.


◊ ЗА КВАРТЕТ "АБАГАР"
   
Репертоарното звучене на състава е в жанра на народната обработка и е доста разнообразно - от автентичната песенност до най-съвременните сложни авторски обработки. Младите изпълнителки проявяват подчертан стремеж към оригиналност, пречупена през истински осъзната национална принадлежност.

Чистата интонация и близостта до характера на фолклорния първоизточник в квартетното изпълнение, Румяна Цинцарска определя като нещо “изначално” и спонтанно ги кръщава с името на първата печатна книга “Абагар”.

Квартет “Абагар” е вече познат и приветстван от шуменската публика на редица концерти, телевизионни предавания, видеоклипове и съвместни продукции с Колегиума за камерна музика “Ars musika”, ансамбъл “Шумен” и с други творчески формации.


Автор:
Ростислава Тодорова
Публикация:
03.11.2007 г. 15:24
Посетено:
572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4784-nay-mladiyat-vokalen-studentski-sastav-pri-shu-episkop-konstantin-preslavski-navarshva-1-godina