След-и

Петър Андасаров: поетът на действието

...и в нечии очи да е същинска лудост стремежът ми – до цвят да се докосна

Петър Андасаров: поетът на действието


◊ ОТ ДУМИ КЪМ ДЕЛА

Когато през това горещо лято се разнесе вестта, че Петър Андасаров е навършил 2 по 35, отначало в София и страната никой не повярва. Има много хора, които пишат стихове. Сред тях някои са поети, втори – добри поети, трети – много добри поети. Обаче в днешно време (а и винаги е било така, с изключение донякъде на един определен период), та в днешно време не е достатъчно да бъдеш и много добър поет. Не защото поетът е длъжен, както гласи една прословута формулировка, да е преди всичко гражданин, а после – поет. А защото трябва да участва в създаването на действителността – не само да я пресъздава, наблюдавайки я отстрани и най-често критикувайки я сърцато.

Точно такъв поет на действието е Петър Андасаров. Той създаде вестник, съществуващ вече 15 години - “Застраховател прес”, който се превърна в истински историограф на застраховането и биограф на застрахователните дружества в България. През тази своя юбилейна година Андасаров издаде не стихосбирка, а книгата “Строители на съвременното българско застраховане” - книга, посветена на неговата днешна история.

Така че той успя нещо, което се удава на малцина поети – премина от думите и метафорите към конкретни действия и дела, и по този начин даде пример как поетът може да живее не в кула от слонова кост, а в действителността - и да я съгражда.


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна поетична вечер на Петър Андасаров “Слънце между нас”

На 30 октомври т.г. в препълнената с близки, приятели и почитатели зала №7 на Националния дворец на културата се проведе юбилейна поетична вечер на Петър Андасаров под наслов “Слънце между нас”. Тържеството бе организирано от Съюза на българските писатели със съдействието на НДК.


◊ ПРИВЕТСТВИЯТА

Вечерта започна с музикално изпълнение от известния композитор и пианист Ценко Минкин, на чийто фон поетът прочете едно от своите емблематични стихотворения. Николай Петев – председател на СБП, прочете поздравителни адреси до юбиляра от президента Георги Първанов и от Управителния съвет на СБП, а поетесата Елена Алекова – от заместник-министъра на културата Надежда Захариева.

“Вашите книги, повече от 20, показват силното Ви перо в поезията, документалистиката и публицистиката. Поет със съзерцателна нагласа, Вие често ни връщате в детството и родния дом, вълнуваме се от актуалните теми за отчуждението и урбанизацията. Книгите ви по удивителен начин съчетават романтиката на мечтателя с прецизността на изследователя – с топлотата на влюбения човек. И всичко това, подчинено на Вашия специфичен усет към словото. Тези качества правят творчеството Ви обичано и търсено, необходимо на обществото ни”, се казва в поздравителния адрес на президента Първанов.

Вдъхновено и проникновено слово за творчеството и жизнения път на Петър Андасаров произнесе поетът Евтим Евтимов. В него той акцентира на особения поетичен свят на Андасаров и на неговия метафоричен език: “Аз вече не се изненадвам от неговите самородни търсения и открития, не питам откъде му хрумват тези великолепни метафори. Родната му Елешница е оградена от три планини – Рила, Пирин и Родопа. Това значи, че той пие сила от реките на тези три планини, от три извора суче млякото на поезията и затова, както се пее в народната песен, от едно гърло три гласа излизат. Само който има сетива за поезия, само той може да се докосне до многообразието на неговата поезия”.


◊ РЕЦИТАЛЪТ

Петър Андасаров изнесе авторски рецитал и за изненада на мнозина от присъстващите се прояви като добър рецитатор. А виртуозът Ценко Минкин с добре познати откъси от класически творби създаваше необходимия музикален фон на многопластовата поезия на юбиляра.

Помислено до цвят с пчела

Петър Андасаров

В средата съм на лятото. А иде краят.
Затуй така забързано живея –
по всичките посоки на безкрая
като пчела за цвят копнея.

А може да ме срещне слънчев удар
или вихрушка смъртоносна;
и в нечии очи да е същинска лудост
стремежът ми – до цвят да се докосна.

Но мен ми стигат миговете на пчелата,
когато с устните на цвят денят й пее.
И тя – в магията на светлината
забравя просто, че живее...


В края на рецитала Петър Андасаров, като домакин, благодари на всички за присъствието и вниманието, и сподели, че замисълът му за вечерта е бил да съгради чрез музиката и словото една литературно-музикална къща, в която всички да се почувстват като у дома си и в която винаги да бъдат добре дошли.

И които се бяха потопили в магията на музиката и словото, така се чувстваха...
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
31.10.2007 г. 23:04
Посетено:
1342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4765-petar-andasarov-poetat-na-deystvieto