След-и

Балканите - "Конгрес на ветровете"

Кърджали – духовната столица на Балканите

◊ СЪБИТИЕТО

Петата среща на балканските писатели в Кърджали премина с голям интерес, както от страна на гостуващите творци, така и от страна на техните почитатели – любителите на художественото слово.

И макар че продължи само три дни, ще остане за дълго в паметта на всички участници, защото, както припомни тазгодишният носител на наградата “Орфеева лира” за принос към балканската и европейска култура Никола Клюсев от Македония, годините минават, а срещите остават. А нейният първи носител Бранко Цветкоски също изрази сигурността си в това, тъй като аурата на нашите литератури идва от балканския дух, който е вечен.
    
Мюмюн Тахир, председател на Академия “Орфеева лира” (организатор на събитието, заедно с Министерството на културата, община Кърджали и читалище “Юмер Лютфи”) очерта целите и задачите на превърналите се вече в традиция срещи на балканските писатели. Прояви от този род, каза той, ще допринесат за разкриването на енигмата на Балканите, които са особено енергийно място, поради огромните си исторически, социални и национални натрупвания. И тъй като творците най-добре познават балканската душевност, тъкмо те трябва да представят своите народи, което всъщност и правят чрез подобни срещи.

В подкрепа на тази теза и Иван Есенски припомни прочутата древногръцка сентенция: “Няма лоши хора, има такива, които не се познават. А опознавайки се, все повече ще изучаваме и ще говорим единствено валидния за всички ни език, този на сърцата. Тъкмо с него не ни заплашва националното разноезичие, защото автентичният майчин език на обичта е разбираем за всички. И наистина по този начин звучаха творбите, изпълнявани на български, английски, гръцки, турски, македонски, румънски езици.
    
Поетът от Кърджали Иво Георгиев поздрави участниците  със свое оригинално стихотворение, написано специално за литературния форум. Основавайки се на стара византийска хроника, която определя Балканите като място на девет вятъра и половина, го нарече “конгрес на ветровете”.

А кандидатът за втори кметски мандат инж. Хасан Азис изрази радостта си, че “Градът на Слънцето” (Ст. Цанев) със своя слънчев характер успя да се превърне в гостоприемен дом за самобитната реалност на балканското слово и на неговия вечен дух. И тъй като той допринесе много за тази възможност, съвсем справедливо беше отличен като почетен член на Академия “Орфеева лира” със специална грамота за изключителен принос и за превръщането на Кърджали в духовна столица на Балканите.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
22.10.2007 г. 13:58
Етикети:
Посетено:
909
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4693-balkanite-kongres-na-vetrovete