След-и

Харманли'07: стойностни "Поетични струни", но без награди

Срещу тази „краста” - изпятата поезия, лек няма…

◊ СЪБИТИЕТО

От 19 до 21 октомври 2007 г. за 22-ри пореден път с подкрепата на Община Харманли тук се проведе ежегодната творческа среща на българските поети с китара „Поетични струни”, спонсорирана основно от барда Светослав Георгиев.


◊ ЗА ПРОГРАМАТА

В програмата на срещата, която никога не е била самоцелно надсвирване и надпяване, бяха включени откриване в градския исторически музей на изложба на всестранно надарената художничка Светла Георгиева, която пише стихове, изпълнява авторски песни и рисува, и премиери на книгите „Планина за сбогом” от Димитър Гачев и „Вчерашен миш-маш” от Христо Граматиков.

Кратки встъпителни думи за тримата автори каза домакинът на събитието Гриша Трифонов. Тук, сред духовноизвисената атмосфера, създадена от иконите и графиките на Светла, свои стихове и песни прочетоха или изпяха Светлана Йонкова, Светлана Комогорова – Комата, Доротея Табакова, Татяна Йотова, Красимир Йорданов, Евгени Манев, Димитър Събев, Николай Бонев, Стефан Гераксиев - Денвъра, Данчо Йорданов, Таня Станкова, Светлозар Николов, Георги Климов, Гриша Трифонов, Славимир Генчев.

Всички се представиха отлично, но много силно впечатление направиха творбите на Светлана Йонкова, Димитър Събев и Евгени Манев.

В недобре озвучената зала (особено през първата вечер) на снек-бар „Турист”, където се провеждаха концертните изяви, Татяна Йотова и Митко Динев представиха съответно албумите си „Закъсняла молитва” и „Записки от пансиона на самотните души”, Добри, Питкин и Андро Стубел - проекта си „Miskin.net”, Асен Сираков прочете откъс от бъдещата си книга, а хасковската поетеса Ели Видева поздрави всички участници с две нови стихотворения.

За разлика от друг път тази година имаше само един дебютант – Петко Савов от Велико Търново, който се представи отлично и заслужено получи като личен подарък изработена от Светлозар Николов китара.

Публиката и участниците в срещата с внимание и искрено отношение слушаха традиционните концерти под наслов „Моята нова песен”, „Къде беше, когато те нямаше?” и „Свободен микрофон”. И както през миналата година се върна един от ветераните в бардовското движение – Александър Мартинов, след дълго отсъствие по уважителни причини на сцената се появи Евгени Манев, за да докаже за пореден път, че срещу тази „краста” - изпятата поезия, лек няма…

Много незабравими мигове имаше и на тази среща, но дълго ще се помни невероятният като звучене, импровизации и раздаване концерт на група „Джендема” в пълен състав начело с Ачо Ангелов и Наско Дирижабъла.

По традиция във винарната на Никола Зайчев - дългогодишен спонсор на „Поетични струни”, а сега кандидат за кмет на Харманли, уморените от песни и рецитации бардове дегустираха новото вино „Мерло” и научиха лично от Зоя Зайчева някои професионални тънкости в производството на вино, както и хубавата вест, че качествените вина на изба „Тера Тангра” са вече №1 на пазара във Великобритания. Тук, сред няколкото хиляди декара лозови насаждения, бардовете се отблагодариха с импровизиран концерт на открито и с пожелания към г-н Зайчев да спечели кметската надпревара в красивия южен град от първия път.


◊ ЗА НАГРАДАТА

През тази година дървената кукла „ПоКи”, изработена от умелите ръце на барда и майстор-дърводелец Невен Кидеров, не бе присъдена на никого, въпреки силното и стойностно участие на бардове от цялата страна. Членовете на журито, което включва присъстващите на срещата досегашни носители на „ПоКи”, не успяха да стигнат до единно становище относно лауреата (да се постигне единодушие и единна номинация, зад която да застанат всички, е едно от условията на статута).

През годините е имало подобен прецедент. Това говори не толкова за наличие на разнобой сред бардовете, колкото за голямата художествена стойност на единствената по рода си у нас награда за изпълнител на изпята поезия, каквато е куклата „ПоКи” – човечето нота, символизиращо поета с китара.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
21.10.2007 г. 17:52
Посетено:
612
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4688-harmanli-07-stoynostni-poetichni-struni-no-bez-nagradi