След-и

Първи музикален фестивал “Млади виртуози”, Сливен – 2007

Завръщане към традициите на музикалната култура в Сливен

Първи музикален фестивал “Млади виртуози”, Сливен – 2007
На снимката - младият цигулар Цветомир Цанков


◊ СЪБИТИЕТО

От 30 септември до 3 октомври 2007 в Сливен се проведе Първият музикален фестивал “Млади виртуози”.

Целта на организаторите Сдружение и Школа по изкуствата “Млади виртуози” – Сливен, е да популяризира таланта на младите хора, посветили се на музикалното поприще.

Съорганизатори на форума са:
. Съюзът на музикалните и танцови дейци в България,
. Симфоничен оркестър – Сливен,
. Община Сливен и
. Областна администрация – Сливен.


◊ КОНЦЕРТНАТА ПРОГРАМА

Симфоничният оркестър на град Сливен с диригент Димитър Караминков и младият цигулар Руслан Апостолов поставиха началото на празниците с Българска рапсодия “Вардар” от Панчо Владигеров.

18-годишният Руслан Апостолов – абитуриент в НМУ “Любомир Пипков” и възпитаник на проф. Йосиф Радионов, има много награди и отличия, между които II-ра и специална награда от Международния конкурс “Недялка Симеонова” (2005) и I-ва награда от МММФ “Надежди, таланти, майстори” (септември 2007).

Първият камерен концерт (1 октомври – международния ден на музиката) в изложбена зала “Сирак Скитник”, сред топлината и колорита на картините, започна с изпълненията на 19-годишната Гергана Петрова – студентка в Нов български университет в класа на проф. Минчо Минчев и първи носител на наградата на Школата по изкуствата “Млади виртуози” (2003).

Тя демонстрира своето високо цигулково майсторство (художествен съпровод Марина Капитанова) в Соната до мажор от Моцарт, Романс от Дворжак, Полонеза в ре мажор от Виенявски и Ръченица от Панчо Владигеров.
Аплодисментите на публиката заслужиха и младите инструменталисти от клавирно трио от Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова” – Стара Загора (А. Пиацола – Годишни времена, II и III част). 

Кулминация на концерта бе  въздействащото изпълнение на клавирния квинтет от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София в състав: Росица Чопева – цигулка, Десислава Карамфилова – цигулка, Ивайло Данаилов – виола, Марина Хинова – виолончело и Нона Кринчева – пиано.

Хомогенният звук и прецизният баланс между инструментите, както и цялостното изграждане на клавирния квинтет на Цезар Франк впечатлиха присъстващите.  

Във втория камерен концерт в препълнената зала “Сирак Скитник” пред сливенската публика се представиха китарен квинтет “ДНК” от Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе и перкусионен ансамбъл “Акцент” от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен.

Китарният квинтет от Русе (близнаците Ани и Димчо Гайдарови и тризначките Вяра, Надежда и Любов Величкови) с ръководител Иван Кочев изпълни програма, представяща музикални творби от различни епохи: произведения от Барока до класическото бразилско танго. Интерпретацията на подбраните пиеси спечели публиката с мекотата и специфичното звучене на инструментите, с хармоничния, изискан стил.

Аудиторията бе буквално взривена от програмата, поднесена от перкусионния ансамбъл на плевенското училище с ръководител Симеон Серафимов, който демонстрира изключителна техника и артистизъм. Участниците в него – деца от 12 до 17 години – Кирил Ангелов, Кирил Павлов, Евелин Генова, Тодор Хубчев и Николай Иванов, притежават респектиращо за възрастта си майсторство на инструменталисти.

Темпераментните им изпълнения бяха естествена кулминация на двудневната фестивална програма в зала “Сирак Скитник”.

Официалното закриване на фестивала (3 октомври), в драматичния театър “Стефан Киров”, бе с концерт на Шуменската филхармония под диригентството на Станислав Ушев и солист Цветомир Цанков.

Талантливият цигулар, който завърши НУИ “Панайот Пипков” – Плевен при Благородна Танева и от 2003 г. продължи обучението си при проф. Минчо Минчев в “Folkwanghochschule” в гр. Есен – Германия, пристига специално за фестивала. 22-годишният виртуоз, технически и интонационно стабилен, плени сливенската публика със завладяваща интерпретация на концерта за цигулка от Брамс. За високото си цигулково майсторство той бе удостоен със специалната награда на Школа по изкуствата “Млади виртуози” – Сливен: Диплом и пластика от скулптура Николай Султанов, посветена на големия български цигулар Сашо Николов – Сладура.

Освен концерта от Брамс, в програмата на шуменските филхармоници бяха включени увертюра “Кориолан” и Симфония N 5 от Бетховен. Високата оценка за майсторството и професионализма на оркестъра намери израз в продължителни овации. Специален подарък за сливенската публика бе изпълнението на емблематичната за българската музика “Ръченица” из “Тракийски танци” от Петко Стайнов със солисти – децата от перкусионен ансамбъл “Акцент”. Оригиналният аранжимент на Славил Димитров, темпераментната и артистична интерпретация, обединила зрелостта и дързостта на различни поколения музиканти, буквално взриви публиката и се превърна в прекрасен финален акорд на Първият музикален фестивал “Млади виртуози” – Сливен 2007.

В съпътстващата програма бяха включени изложба на ученици от Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” – Сливен, кръгла маса на тема: “Професия музикант: бъдеще и реализация в България”, посещения на исторически и културни паметници в града.  

Несъмнено Първият музикален фестивал “Млади виртуози” съживи традициите на музикалната култура в Сливен и се превърна в импулс за музикалния живот на града днес.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
21.10.2007 г. 15:32
Посетено:
2117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4686-parvi-muzikalen-festival-mladi-virtuozi-sliven-2007