След-и

Свободата във вярата умножава чудесата

Национална награда за детска литература “Петя Караколева”

◊ СЪБИТИЕТО

По време на Дните на Кърджали за пореден път бе връчена Националната награда за детска литература на името на талантливата кърджалийска писателка Петя Караколева. Тя е учредена от СБП и община Кърджали. След Кирил Назъров и Севда Севан нейн носител тази година стана Панчо Панчев (дядо Пънч).

За приза се състезаваха 21 детски книги, заяви председателят на петчленното жури Атанас Звездинов. Сред тях имаше немалко добри и професионално написани, като тези на Катя Александрова, Банко Банков, но цялото жури единодушно хареса “Ако искаш вярвай” на дядо Пънч.

Защото тя се отличава от другите с това, че хем е написана на основата на българската традиция, хем звучи много съвременно и модерно. Отличава се с едно европейско виждане и европейско писане. Изобщо е модерна като език, стил и хрумване.

А развълнуваният от радушния прием на почитателите си дядо Пънч рецитира стихове-гатанки за своите любимци-децата и призна, че все по-лесно пише за малките, тъй като все повече заприличва на тях. Обичам закачките, смешките, нетрадиционните хрумвания, каза той. Именно с тях трябва да е пълна литературата за деца. И като прибавим и чувството за хумор, и блестящо-изящната форма, се получава това, от което децата имат нужда. Това са присъщите на природата им  обороти на безметежност, бодрост и неуморност в лудориите, но тези, добрите, изразходващи натрупаната у тях енергия. И аз още живея с мечтата за тази бодрост, защото хлапакът в мен е още жив.

Това ме окриля, дава ми надежда. Затова я обещавам и на малките си читатели, стига да повярват в мечтите си.


◊ ИЗ НАГРАДЕНАТА КНИГА

Ако искаш вярвай!

Сам с очите си видях
как трепери котаракът
пред мишлето и от страх
даже зъбите му тракат.

Сам с очите си видях
как летят козлета бели.
И козарчето след тях
също литна. Накъде ли?

Сам с очите си видях
как яйце петелът снесе.
От кокошкиния смях
дълго курникът се тресе.

Сам с очите си видях
още много чудесии.
Ще научи и за тях
само който вярва в тия...

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
19.10.2007 г. 15:32
Посетено:
560
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4679-svobodata-vav-vyarata-umnozhava-chudesata