След-и

Концерт в защита на българската природа

Български бардове подкрепят природозащитниците

Концерт в защита на българската природа
Ски курортът 'Бодрост' в Рила


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 октомври 2007 г., в София,
на жълтите павета, до мястото на бившия мавзолей, се състоя грандиозен концерт – поздрав към всички, помогнали за спасяването на Странджа през това лято.

Концертът бе естествено продължение на
масово протестно шествие, тръгнало от Министерството на околната среда и водите, и продължило до площад "Батенберг" в столицата, в което се включиха активисти от различни природозащитни организации, между които Българска фондация „Биоразнообразие” и „За земята”, и много граждани, загрижени за бъдещето на родната природа.

Концертът премина под мотото „Ние спасихме Странжда – да продължим така за природата!”

С това музикално събитие Българска Фондация „Биоразнообразие” връчи символично годишната награда за най-успешна кампания за 2007 г. – тази за опазването на Природен парк „Странджа”, на всички, дали своя принос за успеха.

Централно място в концерта взеха известни български бардове и изпълнители на авторски песни като Тодор Янкулов и Красимир Първанов, Добри и Питкин със своя нашумял проект „Мискин.нет”, Андро Стубел, а също и групите „Балканджи”, „БГз” и „Остава”, както и самодейни изпълнители на народни песни и танци от странджанския край. Водещ на концерта бе актьорът Камен Воденичаров.

Успешният завършек на Странджанската кампания доказа, че гражданският натиск върху институциите има смисъл, бе обобщението, което направиха изказалите се активисти. Те изразиха убедеността си, че с това музикално събитие ще предизвестят успешността и на една друга кампания – тази за запазването на свещените земи на Национален парк „Рила”.

Кампанията „Да спасим Иракли” също продължава. „Имаме силата да се справим - това показаха действията ни за Странджа! Защото сме хората, които сами поемат отговорност за запазване на националните ценности и на човешкото си достойнство!”, заявиха природозащитниците.

Същевременно те информираха множеството, към което се присъединиха и стачкуващи учители от страната, за хода на престъпно посегателство срещу Седемте Рилски езера над Паничище. Всяка събота там ще се провеждат протестни акции, докато не спре строителството на пътища и лифт.


◊ АНОНС

На 20 октомври е следващата акция.


Тръгването е от стадион „Васил Левски” в 7.30 часа. Сборният пункт е хижа „Пионерска” в 11 часа. Ще бъдат залесени и възстановени незаконни просеки за пътища и лифт.

За контакти и повече информация:
. Йорданка Динева, Българска фондация „Биоразнообразие”, 0896 79 89 02
. Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие”, 0888 508 502
. Цвета Христова, За земята, 0895 46 15 90


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
19.10.2007 г. 12:11
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4677-kontsert-v-zashtita-na-balgarskata-priroda