След-и

Руската художничка Лилия Сокуренко пристигна в България

Портретът на Петя Караколева е вече в родния й град

Руската художничка Лилия Сокуренко пристигна в България
Лидия Сокуренко разказва спомени за Петя Караколева в галерия-книжарница "София-прес"


◊ СЪБИТИЕТО

П
редставители на Съюза на българските писатели, семейството на Петя Караколева, близки и приятели посрещнаха на 2 октомври 2007 на летище София заслужилата художничка на Русия Лилия Сокуренко, която пристига в България, за да подари рисувания от нея преди 25 г. портрет на българската писателка.


◊ ПОВЕЧЕ

Първата среща на художничката бе с Росена – внучката на Петя, а първото нещо, което художничката направи в България, бе да постави портрета в автобуса за Кърджали, за да стигне още същия ден в родния й град.

Лилия Сокуренко се поклони пред гроба на Петя, а вечерта присъства на творческа вечер в галерия-книжарница "София-прес", където свои стихове четоха Гриша Трифонов, Камелия Кондова, Мая Дългъчева, Виолета Христова и Балчо Балчев.

Мая Дългъчева, PR на Съюза на българските писатели, представи Лилия Сокуренко редом с Петя Караколева. Художничката разказа спомени за Петя и включи своя поетичен глас като автор на две стихосбирки в общата атмосфера на творческата вечер.

Л. Сокуренко обеща по време на престоя си в България да предостави част от своите спомени за Петя на медиите по повод Дните на Кърджали и предстоящото връчване на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”.


◊ ДА ПРИПОМНИМ

. За любопитната история на портрета на Петя Караколева, рисуван през 1981 г. и дорисуван по-късно от Лилия Сокуренко, може да прочетете в
Електронно списание LiterNet, 20.07.2007, № 7 (92) - Тамара Караколева "Петя и Гарванът".

. "Интервю с художничката от Русия Лилия Сокуренко" може да видите в
Електронно списание LiterNet, 18.09.2007, № 9 (94).
Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
03.10.2007 г. 22:30
Посетено:
928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4574-ruskata-hudozhnichka-liliya-sokurenko-pristigna-v-balgariya