След-и

Празник на изкуствата - Чирпан 2007

Разнообразие от прояви и имена

◊ СЪБИТИЕТО

Завърши Осмото поредно издание на Празника на изкуствата в Чирпан, осъществено с помощта на общинското ръководство.

Празник, който е желан и очакван от гражданите на Чирпан и неговите гости, празник, доказващ силата на българския дух в развитието на България.


◊ ПРАЗНИКЪТ

Никола Манев изрази благодарността на всички присъстващи към Франция и президента Никола Саркози за помощта, оказана за освобождаването на българските медици. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на големия певец Лучано Павароти.

Неувяхващите във времето естрадни песни, изпълнени от естрадните певци: Катя Филипова, Камелия Тодорова, Илия Ангелов, композитора Митко Щерев и квартет "Примо", спечелиха възторжените аплодисмнти на публиката.

Рециталът на Йорданка Христова също ще се помни дълго от почитателите на музикалното изкуство. Чирпанското дуо Мануела Манолова и Таньо Кондарев, обещаващо доказаха с представянето си, че по пътя на големите успехи, винаги се започва от роднита сцена. Освежаващ момент в празничния спектакъл бе участието на млади танцори от групата за модерни танци на "Дъга Данс".

Наградата на ХГ "Н. Манев" за цялостно творчество отиде при поета Любомир Левчев. Той с вълнение сподели, че най-голямата награда за него е приятелството му с Никола Манев, а получената негова картина "Южна земя" никога и за нищо на света не би я продал.

Левчев прочете свои стихове. Малката Нина Иванова от град Батак, прочете своето стихотворение "Европа е дъга", получила награда с него на конкурс, организиран от БНТ. Картината "Феерия" на художника Н. Манев получи от проведената томбола Елка Илиева, служител в местната земеделска кооперация в с. Спасово, Чирпанско.


◊ КАКВО ОЩЕ

Говорителката на БНТ Мария Иванова впечатли публиката с представения от нея модел на рокля, създаден от дизайнерката Марина Францети, по мотиви от картините на Н. Манев.

Базар на българската книга, с участието на издателствата "Захарий Стоянов" и "Жанет 45" - Пловдив, допълниха интелектуалния заряд на празника.

Участниците в него видяха откритата изложба в
ХГ "Н. Манев" на 7 български художници, живеещи и творящи в чужбина: Емил Стойчев, Владимир Стан, Валери Пощаров, Лъчезар Ошавков, Стоимен Стоилов, Андрей Лекарски, Димитър Войнов. Тя ще може да се види до 4 октомври 2007.

Традиционно, но и с нови моменти и послания завърши Осмото поредно издание на Празника на изкуствата в Чирпан, осъществено с помощта на общинското ръководство. Празник, който е желан и очакван от гражданите на Чирпан и неговите гости, празник, доказващ силата на българския дух в развитието на България.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
23.09.2007 г. 17:43
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4508-praznik-na-izkustvata-chirpan-2007