След-и

Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествените занаяти

Празнични дни в Разград



◊ СЪБИТИЕТО

Каква е връзката между кулинария и култура?

Може и да е изкуство готвенето, но донякъде еретично звучи – да мислим приготвянето на храната като култура. Не така смятат обаче организаторите на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти в Разград. От 23 до 25 юли 2007 г. градът беше домакин на шестото издание на празника, организиран от Община Разград.


ИЗ ПРОГРАМАТА

. Научно-практически форум “Традиции в преработката на българско мляко и предизвикателствата пред млекопреработвателите в контекста на европейските изисквания”
. Избор на Кралица на панаира
. Конкурс за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко
. Кулинарно шоу – Иван Звездев
. Конкурс за детска рисунка
. Песни, танци и кулинарни изкушения от Лудогорието. Конкурс за баба, дядо и внуче “Заедно пеем, танцуваме, готвим”
.
Откриване на изложба ”Първи стъпки в занаята”
. Концерти на художествени колективи от Русия, Турция, САЩ, Китай, ЮАР, о. Мавриций, Индонезия, Коста Рика, Венецуела и Капанския ансамбъл и други танцови колективи от Разград


СНИМКИТЕ ГОВОРЯТ

. В центъра на празника – жените от капанското село Гецово с тяхното наистина невероятно кисело мляко, приготвено без следа от консерванти.

. Занаятчиите, гостуващи на панаира, предлагат свои изделия, но и обучават. Деца от Разград правят първите си стъпки в тъкачеството.

. Танцьорите от Турция – Авджилар бяха сред най-аплодираните. Те нажежиха страстите на разградчани със своите тъпани, с динамиката и красотата си, а също и с изпълненията на български народни танци.

. По време на дефилето по улиците на града в селската каручка седят: дядо от Гецово (ръцете издават основното му занимание, момиче от Разград и момиче от Авджилар, Турция.

. Сред петте момичета най-широко се усмихва Виктория Прохорова от Орел, Русия – Кралицата на панаира.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
04.08.2007 г. 21:10
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4344-panair-na-kiseloto-mlyako-i-festival-na-narodnite-traditsii-i-hudozhestvenite-zanayati