След-и

Изложбата "Изчезващите къщи/Хубавите къщи" - в София

Живопис, акварел, рисунка, фотография, архитектурно заснемане

◊ ЗА ГОСТУВАНЕТО В СОФИЯ

Поради широкия обществен отзвук, предизвикан от активното партньорство на всички варненски медии, изложбата в Дома на архитекта, Варна бе поканена да гостува в Централния дом на архитекта в София, ул. “Кракра” 11.

На откриването на 28.06.2007 г. в 18.00 ч. присъстваха новият председател на САБ, арх. Спиридон Ганев, председателят на САБ - София, арх. Здравец Хайтов, проф. дан Петър Йокимов от Института по архитектурознание на БАН, Добромир Славчев – собственик на Галерия Алфа - Варна и др.

Върху наболелите въпроси за архитектурното наследство се спряха кураторът на проекта арх. Станчо Веков, журналистката Виолета Тончева, която участва в изложбата с фотоколажи и pr стратегия, арх. Явор Банков – управител на Централния дом на архитекта, арх. Здравец Хайтов и др. Бяха обсъдени идеи в подкрепа на проекта, първата от които ще бъде реализирана още през август т.г. Софийското дружество на архитектите ще подготви, като реплика на варненската, своя изложба с подобен характер, която ще бъде показана най-напред във Варна и след това в София. Експозицията ще бъде придружена с workshop, посветен на възможностите за съхраняване на архитектурната памет.

Варненските гости участваха в радио и тв-предавания – “Артефир” на програма “Христо Ботев” на БНР и обзорното седмично предаване на ТВ “Европа” “Студио 90”. Специализираното издание “Арх и Арт Борса”, както и списание “Архитектура” – издание на САБ, също ще отделят място на дългосрочния проект в подкрепа на националната кампания на САБ “Наследство в риск”.


◊ ЗА СМИСЪЛА НА ПРОЕКТА
 
Съхраняването на архитектурна памет изисква внимателно вглеждане в миналото, което естествено води до надграждане на културните нива, достигнати от предците. В този смисъл оценката за предишните времена не е елементарна реминисценция, а процес, който пренася духовни ценности, моделира и култивира националната идентичност.

С приемането на България в Европейския съюз от началото на тази година, темата за архитектурата като код за национална идентичност придобива особена значимост. Тя определено се нуждае от допълнителна артикулация както в архитектурните среди, така и в широкото публично пространство. Необходимо е да изработим обществен консенсус за визията на архитектурната среда в България. Визия не въобще, не по принцип, а като един добре премислен баланс между новото и старото, който задължително включва приемственост и опазване на българското архитектурно наследство. Наследство, в което хубавите къщи често придобиват статута на изчезващи къщи... Може би защото не ни достига инстинкт за национално самосъхранение...

Двете издания на изложбата - в Дома на архитекта Варна (21.05.- 16.06.2007 г.) във Варна и в Централния дом на архитекта - София (28.06.-16.07.2007 г.), подкрепят  националната кампания на Съюза на архитектите в България “Наследство в риск”, която продължава да събира информация за “Червена книга” на архитектурното наследство на България.

В навечерието на празника на българската култура – 24 май, авторите на изложбата - архитекти, студенти по архитектура, художници, графични дизайнери, фотографи и журналисти от Варна изразяват в творбите си своето безпокойство от недостатъчната грижа към архитектурното наследство и отправят своето послание за общия ни ангажимент към българската култура.

Идеята на куратора на проекта арх. Станчо Веков е със средствата на различни изкуства и различни автори от различни житейски сфери да привлече вниманието на културната общественост върху архитектурното наследство. В подготвяната в продължение на месеци изложба участват 22 автори, които с много пристрастие към темата представят живопис, акварел, графика, рисунка, фотография.

Смисълът на общото послание изразява най-добре плакатът с фотоколажа на Вихра Бобчева, върху който по нашенски съжителстват Римските терми, реставрираният музей “Стара Варна” и изоставена на “самосрутване” сграда от българската възрожденска епоха...

Алтернативният подход, заложен в много от творбите, е изведен на първо място при фотоколажите. Това проличава още в наименованията им: ”Рекламирайте старите сгради, докато ги има!” - Елена Владова, ”Последните часове на Военноморската болница/Френския девически колеж” – Светла Пенчева, ”История на Дупката” – Ангел Ненов, ”Nevermore”- Петър Атанасов, “От/Донесени от вихъра” – Виолета Тончева, “Епохи” – Жоро Нончев и др.

На първото ниво в Дома на архитекта голямото експресивно платно на Пламен Монев въвежда посетителя в емоционалната колористика на Варненското лято с Катедралата и Градския часовник. До него са таблата с архитектурно занемане на “Кованото желязо на Варна” – проект на студентите по архитектура – пети курс във ВСУ “Черноризец Храбър”, с ръководител доц. д-р арх. Красимира Вачева. Следват на междинното и второто ниво платната на Светлин Ненов “Старият Вулкан” и “Къркалясници” (старинни къщи), “Варненската опера” на Марина Русева, акварелите на арх. Здравка Нейчева, Калина Дамаскинова, рисунките на арх. Станчо Веков, офортите на Стефан Радков “Моята улица I” и “Моята улица II” и т.н. Впечатляват  акварелите на Пламен Монев, запаметили образите на хубавите къщи – Операта, Аквариума, Военноморския клуб и др. емблематични за облика на Варна сгради.


◊ ОЩЕ

Посетителите на изложбата могат да намерят пресматериали за националната кампания на САБ “Наследство в риск” и да сигнализират в анкетна карта за застрашени архитектурни паметници. Културното събитие намери широк отзвук във всички варненски медии, списание “Бялото платно” посвети последния си брой на изложбата, очертаха се и други идеи за партньорски проекти, а превръщането на изложбата в традиция, е сигурно.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
02.07.2007 г. 13:56
Етикети:
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4228-izlozhbata-izchezvashtite-kashti-hubavite-kashti-v-sofiya