След-и

Четвърти фестивал "Софийски вечери на авторската песен"

Нови имена, находки и много награди

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 и 30 юни 2007 г. в столицата се проведе Четвъртият фестивал „Софийски вечери на авторската песен”, организиран от ч-ще „Николай Хайтов” (от кончината на чийто патрон се навършват точно 5 години) със съдействието на Министерството на културата, НДК, Националният музей „Земята и хората”, СБП, Фондация „Славяни” и под патронажа на кмета на район „Изгрев” Павлин Колев.


◊ СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ

Горещниците не попречиха на най-преданите на изпятата поезия бардове и техни почитатели да участват и проследят двудневния стихопесенен маратон в НДК и НМ „Земята и хората”, където звучаха и най-новите, и много от вече известните песни на Пламен Ставрев, Маргарита Друмева, Владимир Стоянов, Иво Георгиев, Андро Стубел, Славимир Генчев, Светослав Георгиев, Милен Тотев, Христо Граматиков, Татяна Йотова, Красимир Йорданов, Светла Георгиева, Димитър Христов, Геновева Цандева, Снежана Тотева, Кирил Янев от група „Балканджи”, Милена Очипалска, Стефан Гераксиев–Денвъра, Евгени Бенов, Раиса Полякова от Русия, Кристиян Симеонов, Орлин Миланов, Николай Тонев...


◊ ОЩЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

За пръв път водещ на проявата и през двата дни бе „външен” човек – шоуменът Енчо Данаилов, известният като бате Енчо водещ на детски шоупрограми; той се справи блестящо и с много чувство за хумор при представянето на участниците, които бяха във възрастов диапазон между 8 и 70 години. Впрочем бардовете неведнъж са показвали, че нищо... детско не им е чуждо, независимо от възрастта...

За пръв път на софийския бардфест дебютираха Христо Граматиков (което не му попречи в годината на своя 60-годишен юбилей да се прибере в Бургас с Голямата награда за песен, посветена на България), Пламен Сивов (автор на новия сайт за бард култура http://poetiskitara.com, който самият той представи, след като изпълни няколко много красиви свои балади), Павел Павлов, Ирина Свиленова и самият бате Енчо, изпял своя много оригинална и закачлива детска песничка.

В празника се включиха и поетите Георги Драмбозов и Балчо Балчев, дебютирал и като поет с китара.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

На 30 юни специална част от програмата бе посветена на 10-годишнината от кончината на великия руски бард Булат Окуджава. Бате Енчо припомни някои важни моменти от живота и творчеството на Окуджава, а най-популярният интерпретатор на неговите песни – ловешкият бард Милен Тотев, артдиректор на Бардфеста в Ловеч, изпълни няколко от най-известните песни на Булат Шалвович, подпомогнат от Славимир Генчев с „Балада за Булат Окуджава” и от Христо Граматиков, който изпълни преведената от него на български език песен на Булат за Висоцки.

В чест на приемането на България и Румъния в ЕС за пръв път гости на фестивала бяха известните румънски изпълнители на авторски песни Дан Вана, Сорин Мингят и Джулиан Болдовин. Поради паспортно-визови неуредици, за съжаление, не успяха да дойдат поканените за участие бардове от Македония.

Концертите бяха заснети от професионален екип, който ще изработи документален филм за бардовете и ще подготви видеоклипове с най-сполучливите им изпълнения.


◊ НАГРАДИ

Димитър Христов – основен инициатор и организатор на фестивала, обяви наградите за тази година с уговорката, че всички участници заслужават награда заради предаността им към това трудно синкретично изкуство, което включва поезия, музика и собствено инструментално и вокално изпълнение.

Жури в състав: композитора Стефан Илиев – главен секретар на Съюза на композиторите в България и представител на Министерството на културата, Иван Баджев – поет, член на СБП, председател на ч-ще „Н. Хайтов”, Емилия Георгиева – музикален специалист, и други експерти, присъди следните награди – парични, дипломи, шлифовани полускъпоценни камъни от колекцията на НМ „Земята и хората” и грамоти:

Голямата награда бе присъдена на Христо Граматиков, (за композиция) - на наградата на СБК Маргарита Друмева, на СБП (за поетическо присъствие) – на Славимир Генчев, за дебют – на Пламен Сивов, за принос в популярзиринето на руската песен, както и цялостно присъствие – на Милен Тотев (награда на Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД и награда от НМ „Земята и хората”, връчена му от директора на музея проф. Михаил Малеев, който от своя страна също получи специална грамота от настоятелството на ч-ще „Н. Хайтов” заради своята съпричастност към изкуството на бардовете), за сатирична песен – на Светослав Георгиев, Светла Георгиева и Красимир Йорданов.

Снежана Тотева и Раиса Полякова също бяха отличени за популяризиране на руската песен у нас. Дан Вана, Сорин Мингят и Джулиан Болдовин ще се върнат в Румъния не само с чудесни впечатления от красивата ни столица, но и с грамоти за приноса им към развитието на бардовската песен (и с по един шлифован полускъпоценен камък от колекцията на музея). Владимир Стоянов получи специално отличие за оригиналните си православни песнопения.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
01.07.2007 г. 14:27
Посетено:
902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4223-chetvarti-festival-sofiyski-vecheri-na-avtorskata-pesen