След-и

"Перперикон 2007" - Кърджали

С ритъма на душата

◊ СЪБИТИЕТО

Приключи седмото издание на Международния арт-фестивал “Перперикон 2007” - Кърджали.


В рамките на една седмица кърджалийци и гостите на града се насладиха на богата концертна и театрална програма. Добро впечатление направиха постановките “Кой си ти?” на софийския театър “Провокация”, “Надежда от гардероба” на студентския театър от Ниш, “Къде е Чарли?” на московския “Театър на мимиката и жеста”, “Нора, която пееше наум” на театър “Димитър Димов” – Кърджали, “Чумата във Венеция” на хасковския театър, “Ромео и Жулиета” и “Цяло лято в един ден” на московския Детски театър. Най-характерната отлика на тазгодишния фестивал бяха преобладаващите по-нестандартни изразни средства в изкуството - мимиката, жеста, ритъма.
    
Гвоздеят в програмата на фестивала бе концертът на нашите герои от Евровизия – Елица и Стоян. Огнено-космичният им напев и ритъм обилно окъпа горещата вечерна омара над града с живителната свежест на “Вода”-та и на родопската фолклорна омая, съдържаща се в изобилие в техните пиеси и песни. Сякаш самият Орфей ги допусна да преминат през своя времеви портал чрез завладяващия ритъм на душата, така щедро струящ в изпълненията на двамата виртуози.
    
Подобно духовно настройване чрез ритъм остави и авторският спектакъл на Андрей Баташов “360”. Сякаш на толкова градуси, и с такава скорост се сменяха звуковите, пантомимични и ритмични образи и внушения без почти никакви думи. Това бе владеещият ритъм на естествената човешка природа, стремяща се към своя Първоизвор, с който сме тръгнали в зората на цивилизацията и с който, навярно, ще прескочим в новата ера на по-оскъдното вербално общуване. Защото тъкмо ритмообразуваната и ритмоорганизираната материя започва да трепти на по-високи честоти и да се отправя към по-висши селения на духа. Натам, накъдето ни водиха и ангелските песнопения на хор ”Юлангело”, които звучаха на открито пред средновековната църква ”Св. Йоан Предтеча”.

Фестивалът завърши по традиция на Еньовден в Скалния град на траките – Перперикон. Митрополит Николай Пловдивски, заедно с още осем свещеника, отслужиха литургия в църквата на върха, където се смята, че е служил кръстителят на Родопите – епископ Св. Никета Ремесиански.
    
На специална церемония в тронната зала на Скалния град бе връчен Птоломеевия пръстен на академик Антон Дончев. Той стана носител на наградата за цялостен принос към българската и европейската култура. Нейният миналогодишният носител бе проф. Марко Семов.
Фестивалът завърши с хепънинг
и богата музикална програма на открито в подножието на Перперикон.
Автор: Лияна Фероли
25.06.2007 г. 21:02
Посетено: 613
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4204-perperikon-2007-kardzhali