След-и

Филмът "Обърната елха" разгорещи страстите на зрителите

Занятие на кинолекторията "Новите български филми" в Плевен

Филмът "Обърната елха" разгорещи страстите  на зрителите
На снимката - кадър от филма "Обърната елха"


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 май 2007, от 18 часа, в зала “Катя Попова”  в Плевен се състоя поредното занятие от кинолекторията “Новите български филми”, организирана от вестник “Култура” и Община Плевен.

Представен бе филмът “Обърната елха”. На срещата с плевенската публика присъстваха водещата на кинолекторията Геновева Димитрова, режисьорите Иван Черкелов и Васил Живков и продуцентката Росица Вълканова.

 

◊ ФИЛМЪТ

Филмът “Обърната елха” на двамата режисьори (и сценаристи) Иван Черкелов и Васил Живков, е българо-германска продукция. Създаден е през 2006 год.

. Съпродуцент е Йенс Кьорнер, оператор – Рали Ралчев.
. В ролите – Слава Дойчева, Георги Черкелов, Драгомир Шолев, Красимир Доков, Антон Радичев и др.

Филмът е отличен със:

. Специална награда на журито от Карлови Вари, 2006,
. Награда за операторско майсторство на Рали Ралчев от “Златна Роза”,
. Награда за режисура на НФЦ и др.
 

◊ ДИСКУСИЯТА

“Обърната елха” разгорещи страстите в залата, раздели зрителите на възхитени и дистанцирани. В дискусията след представянето на филма, продължила час и половина, прозвучаха както възторг и гореща благодарност към създателите на филма, така и недоумение относно филмовите послания, относно натуралистичните моменти и песимистичните внушения на лентата.

Харесван или отричан, филмът “Обърната елха” събужда размисли и емоции – а именно това си пожелаха създателите по време на обсъждането.


◊ И ОЩЕ…

Добрата новина, съпътстваща кинолекторията, е, че единственото оцеляващо кино в Плевен – “Галактика”, започва излъчването на български филми – “Обърната елха”, след него – “Разследване” на Иглика Трифонова.

Следващият български филм, който ще гостува в Плевен, в последния четвъртък на юни, е “Маймуни през зимата” на Милена Андонова.

Автор: Ценка Пенева
02.06.2007 г. 17:16
Посетено: 484
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4077-filmat-obarnata-elha-razgoreshti-strastite-na-zritelite